VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verzekeraar ASR wordt al langere tijd een sleutelrol toegedicht als het gaat om het consolideren van de Nederlandse verzekeringsmarkt. Toch koos het bedrijf in 2016 voor een beursgang in plaats van een fusie met een grote partner en lijkt het nu ook niet van zins om Vivat over te nemen.

ASR presenteerde woensdag een nieuwe set doelen aan investeerders. Het belangrijkste doel is dat het operationeel rendement op het eigen vermogen tussen de 12 en 14 procent moet uitkomen. Het gaat hierbij om de operationele winst gedeeld door het eigen vermogen.

Tot nu toe was het streven 12 procent rendement, dat is nu dus iets verhoogd. Dit lijkt echter eerder een aanpassing aan de realiteit dan een verhoging van de ambities. ASR zat in 2016 en 2017 namelijk ruim boven de 14 procent.

Naast de doelstellingen ging het bedrijf in op de groeistrategie. Een centraal onderdeel daarvan blijven kleine overnames, ‘bolt-on acquisitions’, zoals ASR het noemt.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten zette in zijn presentatie op een rij waar het bedrijf overnamekandidaten ziet. Opvallend daarbij was dat de vijf grootste spelers, waaronder Vivat, buiten beschouwing werden gelaten.

Volgens Baeten liggen er zowel in de markt voor levensverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen als die voor schadeverzekeringen mogelijkheden.

In de schademarkt ziet ASR overnamekandidaten die samen 3 miljard euro per jaar aan premies innen. In arbeidsongeschiktheid heeft ASR bedrijven die samen goed zijn voor circa 1 miljard euro per jaar aan premie-inkomsten in het vizier. “In elk van deze drie terreinen zijn er twaalf tot veertien bedrijven die een veilige haven moeten zoeken”, zei de topman. In beide markten gaat het om bijna een derde van de totale markt. Het bedrijf heeft dus genoeg kansen om te groeien door overnames.

De boodschap woensdag was in essentie dezelfde als een kleine twee jaar geleden. “Het gaat vaak over de grote zes, maar er wordt vergeten dat daar nog tachtig bedrijven onder zitten”, zei Baeten toen over overnames in een interview voor Effect. Die ‘grote zes’ zijn er inmiddels nog maar vijf omdat Delta Lloyd is overgenomen door NN Group.

In het interview legde hij uit dat kleinere spelers relatief veel kapitaal moeten aanhouden door nieuwe regelgeving. Daardoor ontkomen ze er op een gegeven moment niet aan om een grotere partner te zoeken.

Intussen lijkt het erop dat Vivat te koop komt. Dit is de vroegere verzekeringstak van SNS Reaal dat in 2013 werd genationaliseerd. De Chinese eigenaar Anbang zou er vanaf willen. ASR wordt vaak genoemd als een potentiële koper.

Een dergelijke ‘transformerende overname’ zou echter indruisen tegen de focus op kleine overnames van ASR, maakte Baeten duidelijk. “We voelen ons verplicht om er op z’n minst naar te kijken, maar we zullen binnen ons raamwerk blijven. De transactie zou moeten voldoen aan de eis van 12 procent rendement.”

Vivat boekte in 2017 een nettowinst van 168 miljoen euro op ruim 3,5 miljard euro eigen vermogen. Het jaar daarvoor was dat 161 miljoen euro. Dat komt neer op een rendement op het eigen vermogen van circa 5 procent.

Vivat komt dus niet in de buurt van het doel van ASR en dat op basis van een soepeler winstdefinitie dan ASR hanteert. Mogelijk zijn er kostenbesparingen te realiseren als de twee verzekeraars samen zouden gaan, maar het is een groot gat in winstgevendheid dat moet worden overbrugd, tenzij Vivat met een flinke korting zou kunnen worden gekocht.

Maar ASR, nummer vier van de Nederlandse verzekeringsmarkt, maakte deze week duidelijk weinig zin te hebben om samen te gaan met de nummer vijf Vivat. Onder verzekeringsman Baeten richt het bedrijf zich liever op de kleintjes. Maar er wordt niet tegen elke prijs gekocht, zoveel is duidelijk.

 




Gerelateerde artikelen