VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Avantium was maandag de grootste daler op het Damrak op nieuws dat de samenwerking met BASF op losse schroeven staat. Avantium zou samen met BASF in Antwerpen een productiefaciliteit bouwen. Maar de Duitsers blijken zich terug te willen trekken uit de joint venture.

BASF heeft aan Avantium laten weten dat er niet aan de investeringscriteria voor de bouw van de gezamenlijke Antwerpse bioplasticfabriek wordt voldaan, en dat het Duitse chemiebedrijf daarom het recht heeft uit het project te stappen, als hier niet voor 5 december verandering in komt. BASF heeft 51 procent van de joint venture, Avantium de rest.

Het Amsterdamse Avantium bestrijdt de visie van BASF maar aan de koersreactie af te lezen zien beleggers de risico’s oplopen. Avantium kreeg in januari al een tik toen het aankondigde dat de bouw van de fabriek 2 tot 3 jaar vertraagd was. Nu is er de kans dat Avantium de enige eigenaar wordt van het project, en dus ook volledig mag opdraaien voor de financiering. Analisten zijn van mening dat het bedrijf daar de middelen niet voor heeft. Het aandeel is nu met een koers onder de 4 euro bijna twee derde van de introductieprijs (11 euro) kwijtgeraakt.

Avantium is begin deze eeuw afgesplitst van Shell. Het bedrijf maakte enige jaren geleden nog wel furore dankzij een samenwerking met Coca-Cola voor de ontwikkeling van flesjes van biologisch plastic. Er is een soortgelijke samenwerking met Danone. In 2016 werd de joint venture opgezet met BASF.

Bij de beursgang in maart 2017 noemde de VEB Avantium nog een testcase voor duurzaam beleggen. Er werd 100 miljoen euro opgehaald die behalve voor de fabriek in Antwerpen ook bestemd zou zijn voor verder onderzoek en ontwikkeling van bioplastic.

Avantium deed wat denken aan Corbion, het voormalige CSM dat na de naamsverandering in 2013 zich ook ging richten op bioplastic. Net als Avantium heeft Corbion grote partners waarmee het samenwerkt, waaronder ook Danone. En net als Avantium heeft het samen met een grote partner een joint venture voor de investering in een productfaciliteit. De partner is Total, en die (pilot)fabriek kwam er wel, hij werd eerder dit jaar in Thailand geopend.

Het aandeel Corbion is sinds Avantium beursgenoteerd is wel opgelopen, maar voor Corbion is er meer dan bioplastic, zoals ingrediënten voor brood en vlees, en producten voor de chemische industrie. Deze zijn wel winstgevend en laten een gezonde groei zien. Het aandeel Corbion noteert nu een kleine 23 keer de winst die voor volgend jaar wordt verwacht.

Winst is voor Avantium volgens de vier analisten die het aandeel volgen (bron: Bloomberg) nog ver weg, voorlopig worden alleen verliezen verwacht. Analist Wim Hoste van KBC Securities verlaagde maandagmorgen het koersdoel voor Avantium naar 4,50 euro. Daar noteert het aandeel inmiddels al weer ruim onder.

Avantium is volgens sommigen een ‘falling knive’, zo’n aandeel dat je niet moet proberen te vangen voordat het de grond raakt. Ook beleggers die nog wel in het idee van deze onderneming geloven doen er verstandig aan de ontwikkelingen nog even aan te zien.
Gerelateerde artikelen