VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Arcadis kreeg woensdag nog hardere klappen dan de rest van de beurs, nadat het ingenieursbureau de winstverwachting moest verlagen als gevolg van problemen in Brazilië en Azië. De VEB heeft Arcadis een brief gestuurd waarin meer informatie wordt gevraagd over de omstandigheden die aan deze winstwaarschuwing ten grondslag liggen.

Arcadis boekte in het derde kwartaal een stijging van de brutowinst (EBITDA) van 8 procent naar 54 miljoen euro. De omzet groeide met 6 procent naar 808 miljoen euro. Wat vooral tegenviel waren de vooruitzichten voor de rest van dit jaar, die moesten neerwaarts worden bijgesteld.

Bestuursvoorzitter Peter Oosterveer gaf in de media aan dat hij ook niet tevreden was over de gang van zaken. “De bureaucratie in Brazilië zit ons dwars. We hebben extra moeten investeren om onze vergunning te krijgen en de afgifte duurde langer dan verwacht. Ons geduld wordt op de proef gesteld,” zei de topman tegen de Telegraaf.

Arcadis moest 53 miljoen euro afboeken op de biogascentrales van Arcadis Logos Energia (Alen) in Brazilië, die ondanks de investeringen niet renderen en nog steeds niet allemaal in bedrijf zijn. Arcadis wil ze verkopen, maar de opbrengst gaat waarschijnlijk tegenvallen.

Ook in Azië heeft Arcadis het moeilijk, daar liep de winstmarge terug. Volgens topman Oosterveer gaat het daar na een reorganisatie nu wel weer de goede kant op. Dat zou ook gelden voor architectuurdochter RKTLCallison, die een tijdje in de etalage stond maar toch aan boord bleef.

Arcadis haalt het leeuwendeel van de omzet in Europa en Amerika, daar gaan de zaken in hoofdlijnen nog wel naar wens. Het bedrijf bezint zich erop in welke verre landen het zijn activiteiten wellicht beter kan stopzetten.

In Effect 11, die volgende week verschijnt, staat Arcadis niet geheel toevallig als prominent voorbeeld genoemd in een uitgebreid onderzoeksartikel over de kleine lettertjes in het jaarverslag.

Een voorbeeld van die kleine lettertjes zijn de ‘kernpunten van de controle’, ook bekend als de Key Audit Matters (KAM). Dat zijn die zaken die volgens de accountant de meest significante rol speelden bij de controle van de financiële overzichten. Kwesties dus die een significant risico vormen voor een afwijking van materieel belang in de jaarrekening. Voor beleggers kan dit cruciale informatie bieden.

Bij Arcadis constateerden de onderzoekers van de VEB dat waakzaamheid geboden was omdat het ingenieursbureau nog af moest rekenen met de Braziliaanse deelneming Alen die al tijden geen kernactiviteit is, maar wel veel aandacht en geld opslokt.

Sinds 2011 probeert Arcadis van deze installaties, die verlieslatend zijn, af te komen. Pas in de laatste jaarrekening – over 2017 – haalde accountant PwC ontwikkelingen rond deze deelneming naar voren als kernpunt in haar controle. Volgens de tekst was de directe aanleiding daarvoor dat Arcadis een nieuw ondernemingsplan had opgesteld voor Alen en tegelijkertijd – als kleinere partij in de joint venture - garanties had afgegeven aan lokale banken. In de eerste maanden van dit jaar bleek Arcadis overigens ook nog eens 16 miljoen euro extra te hebben geleend aan Alen. De blootstelling was al aanzienlijk en is er dus alleen maar groter op geworden.

Deze brief Direct naar de brief heeft de VEB naar aanleiding van de winstwaarschuwing aan Arcadis toegezonden.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen