VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De nieuwe topman van Ahold Delhaize, Frans Muller, was tot 1 juli verantwoordelijk voor de integratie van de twee concerns. In het derde kwartaal, het eerste onder Muller als bestuursvoorzitter, wordt steeds duidelijker dat de fusie in ieder geval cijfermatig een succes is.

Het supermarktconcern meldde over de hele linie namelijk sterke kwartaalcijfers. In de VS, goed voor twee derde van de inkomsten en België, na de VS en Nederland de derde markt, zag het afgelopen kwartaal er goed uit.

De Amerikaanse activiteiten meldden een omzetgroei van 3 procent, in België was de omzetontwikkeling voor het vierde kwartaal op rij positief. De groei bedroeg weliswaar slechts 0,6 procent, maar de vergelijking met een jaar eerder werd beïnvloed doordat het kwartaal minder winkeldagen kende. De winstgevendheid in België, eerder een punt van aandacht, was met een operationele winstmarge van 3,2 procent ook het hoogst sinds de fusie.

Het lijkt erop dat dit te danken is aan kostenbesparingen. Ahold Delhaize bespaarde dit jaar vooral op de inkoop. In totaal is sinds de fusie al voor 420 miljoen euro aan jaarlijkse kostenbesparingen gerealiseerd. Dit moet volgend jaar zijn opgelopen naar een half miljard euro.

De sterkste groei wordt al jaren in Nederland behaald. Als Bol.com niet wordt meegerekend, nam de omzet hier met 4,2 procent toe. Wordt het online platform wel meegerekend, bedroeg de omzetgroei zelfs 5,9 procent.

Dat het zoveel uitmaakt of Bol.com wel of niet in de cijfers zit, laat zien hoe hard het gaat met de online activiteiten. De totale online omzet groeide in Nederland met ruim een derde. In de VS bedroeg de online omzetgroei 12 procent.

Topman Muller liet optekenen dat het bedrijf volgende week tijdens een investeerdersdag meer inzicht zal geven in de digitale strategie. Het doel om 5 miljard euro online omzet te draaien in 2020 werd nog eens herhaald.

Op concernniveau groeide de omzet van heel Ahold Delhaize met 3,6 procent tot 15,6 miljard euro. De nettowinst nam met meer dan een kwart toe.

De toenemende winstgevendheid leidt ook tot een groei van de vrije kasstroom, waarvoor de verwachting dan ook verhoogd werd. De vrije kasstroom zal dit jaar uitkomen op minstens 2 miljard euro tegen een eerdere raming van 1,9 miljard euro.

Dividenden en aandeleninkoop moeten uiteindelijk daaruit betaald worden. Dit jaar koopt Ahold Delhaize voor 2 miljard euro aandelen in. Het bedrijf deed geen mededelingen over een nieuw inkoopprogramma, maar gezien de grote vrije kasstroom ligt het voor de hand door te gaan met het teruggeven van kapitaal aan de aandeelhouders.

Op de beurs werden de resultaten positief ontvangen. Het aandeel ging woensdag meer dan 7 procent omhoog. Sinds de zomer van vorig jaar toen Ahold Delhaize een flinke koersval maakte op het nieuws dat Amazon de supermarktwereld zou betreden, is het aandeel al weer bijna 50 procent gestegen. Resultaten die laten zien dat de fusie tussen Ahold en Delhaize vruchten afwerpt helpen daar natuurlijk bij.

 




Gerelateerde artikelen