VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Midkap-aandeel TomTom was woensdag de grootste stijger op het nieuws dat verschillende partijen biedingen zouden willen doen om het hele bedrijf van de beurs te halen, terwijl TomTom zelf alleen de divisie Telematics in de etalage heeft gezet. Meningen van analisten zijn sterk verdeeld over hoe kansrijk een overnamepoging van TomTom is.

Navigatiedienstverlener TomTom kan alleen worden gekocht als er een overeenstemming is met de oprichters, waaronder topman Harold Goddijn, die bezitten namelijk 44 procent van de aandelen. Het bedrijf is voor beursvolgers al jaren een overnamekandidaat bij uitstek. Recente berichten dat Alphabet (Google) de markt waar TomTom actief is betreedt, maakten de overnamespeculaties alleen maar sterker.

TomTom heeft naar verluidt ongevraagde overnamebiedingen gekregen van ten minste drie investeringsmaatschappijen: CVC Capital Partners, Cinven en Silver Lake. Deze zouden alle drie een concreet bod hebben neergelegd, meldde nieuwssite TMT Finance. TomTom weigerde maandag commentaar te geven. Het bedrijf zou momenteel geen biedingen op het hele concern in overweging nemen, maar topman Goddijn zei onlangs wel dat het bedrijf na de verkoop van zijn Telematics-divisie moet nadenken of het alleen door wil of samenwerkingsverbanden aan wil gaan. Een volledige overname kan ook betekenen dat die twee stappen in één keer worden gezet.

Analist zijn sterk verdeeld over TomTom. Van de 10 analisten die TomTom volgen geven er 3 een koopadvies, 4 zeggen ‘houden’ en 3 adviseren te verkopen. Op maandag kwamen drie analisten met een update over TomTom.

Marc Hesselink van ING gaf daarbij een koopadvies voor TomTom met een koersdoel van 9,50 euro, maar merkt ook op dat het aandeel bij een eventuele overname flink meer kan opleveren. Analist Nigel van Putten van Kempen is pessimistischer en hanteert een koersdoel van 6,50 euro, ruim onder de huidige koers. Zijn advies is desondanks houden. Grootste optimist is Wim Gille van ABN Amro die zijn koopadvies vergezeld laat gaan van een koersdoel van 14 euro. Voor die koers lijkt een overname wel noodzakelijk.

Op basis van de gemiddelde taxaties voor de winst per aandeel staat TomTom ruim 20 keer de winst voor dit jaar en ook meer dan 20 keer de winst die voor volgend jaar wordt verwacht. Voor een bedrijf dat al jaren sterk wisselvallig presteert is dat aan de hoge kant. Het lijkt er dan ook op dat er in de koers van het aandeel al een soort een overnamepremie verwerkt zit.

Naast de drie hierboven genoemde private equity-partijen wordt het Amerikaanse Apple vaak genoemd zodra er overnamegeruchten rondgaan. Apple loopt achter op Alphabet waar het gaat om navigatie. En het kaartmateriaal dat Apple voor de toepassing Apple Maps gebruikt, is al (deels) afkomstig van TomTom.
Gerelateerde artikelen