VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De veiling van nieuwe frequenties zal KPN-beleggers met een goed geheugen de daver op het lijf bezorgen. Het telecombedrijf zal mee moeten in de vaart der volkeren, maar hoe gaat KPN dat betalen? Een overzicht van de mogelijkheden.

Mobiel internet via 5G heeft de toekomst, maar om welke toekomst het concreet gaat is niet geheel duidelijk. Daarvoor zijn de praktische toepassingen en duidelijke verdienmodellen nog niet voldoende uitgekristalliseerd. 5G moet een revolutie ontketenen in Internet of Things (IoT), apparaten die met elkaar communiceren en dan wordt al snel gedacht aan zelfrijdende auto’s.

Duidelijk is inmiddels wel wie in eerste instantie de rekening moet oppakken voor de introductie van 5G: dat zijn de telecombedrijven, die een licentie moeten zien te bemachtigen om het snellere 5G-internet te kunnen aanbieden.

Haast is geboden, aangezien het 5G-netwerk in 2019 uitgerold moet worden. De Europese commissie heeft onder andere Nederland opgeroepen haast te maken met de veilingen.

Pijnlijk
Bij KPN en zijn aandeelhouders zal een nieuwe veiling pijnlijke herinneringen naar boven brengen. Bij de veiling van licenties voor 4G, eind 2012, moest het bedrijf 1,2 miljard euro neerleggen en daarmee zag het bedrijf de uitgeholde balans verder verslechteren. Een paar maanden later volgde een forse claimemissie.

Ook nu zal KPN moeten meedingen naar licenties, evenals VodafoneZiggo. T-Mobile en Tele2 wachten nog op goedkeuring van de Europese commissie voor een overname van Tele2 door T-Mobile, maar ook zonder die overname zal in ieder geval T-Mobile deze belangrijke technologie binnen willen halen.

De opbrengsten van de veilingen die al hebben plaatsgevonden variëren nogal. In Italië leverde de veiling circa 6,5 miljard euro op tegen 438 miljoen euro in Spanje. Over de Nederlandse situatie is er nog weinig bekend. De 4G veiling bracht in 2012 3,8 miljard euro op. Het is nu de vraag of de licenties voor 5G ook een dergelijk bedrag opbrengen.

Betalen
Indien KPN bijvoorbeeld tussen 800 miljoen en 1 miljard euro zou moeten betalen voor toegang tot de 5G frequenties rijst de vraag hoe KPN dat gaat financieren.

De eerste mogelijkheid is door nieuwe schulden aan te gaan. Probleem is dat KPN nog veel vreemd vermogen torst. De net debt/ebitda ratio bedraagt volgens de meest recente gegevens 2.8, waar bij veel beursfondsen een ratio van 3 als het maximum wordt gezien dat in afspraken met banken wordt vastgelegd.

Een tweede mogelijkheid is om een deel van de winst in te houden in plaats van uit te keren als dividend. Daarmee zou KPN het toch al broze vertrouwen van beleggers verspelen.

Een andere mogelijkheid is de verkoop van (een deel van) het belang in Telefónica Duitsland. Dit belang resteert van de verkoop van E-plus aan Telefónica Duitsland.

Verkoop van het belang in Telefónica komt neer op verkoop van een stuk tafelzilver. Het terugkerende dividend dat KPN ontvangt valt dan immers weg.

Waarschijnlijk zal KPN kiezen voor een combinatie van bovenstaande maatregelen, aangevuld met liquide middelen.

Investeringen
Naast de aanschaf van een licentie, zijn investeringen nodig om het 5G-netwerk operationeel te krijgen. KPN heeft aangegeven dat die investeringen mee zullen vallen. Er is al een 80 procent bereik van glasvezel tot alle stations van waaruit 5G moet gaan zenden. Daarnaast zullen ze de 5G dekking geprioriteerd gaan uitrollen naar die delen van het land waar de grootste vraag is vanuit toepassingen die 5G nodig hebben.

Na de uitrol moet KPN de investering ook nog terugverdienen en daarin is KPN niet erg sterk gebleken afgelopen jaren. De omzet en winst per aandeel lopen terug (zie tabel).

KPN
   2014 2015 2016 2017
OMZET/AANDEEL €1,72 €1,65 €1,60 €1,54
EBITDA/AANDEEL €0,67 €0,55 €0,57 €0,55
CASHFLOW/AANDEEL €0,36 €0,52 €0,45 €0,46
OMZETGROEI -4,6% -4,4% -2,9% -4,5%

(bron: Bloomberg)

De grote pijnpunten zitten, zoals bekend, bij de vaste telefonie en de zakelijke markt, maar ook in de mobiele telefonie en breedband services laat KPN dalingen zien in de omzet. Als de Europese commissie de eis van de ACM goed keurt dat VodafoneZiggo haar netwerk moet openstellen voor derde partijen, zal de concurrentie alleen maar verder verharden en de omzet mogelijk verder dalen.

Er is flinke groei te zien bij onderdelen als Internet of Things (IoT), cloud/security/workspace en consultancy, maar die onderdelen zijn als percentage van de omzet zodanig klein dat dit niet compenseerde voor de dalingen bij de andere onderdelen wat uiteindelijk resulteerde in een daling van de totale omzet in de eerste helft van 2018 met 1,5 procent.

Recent werd ook bekend dat KPN de prijzen voor een aantal grote afnemers van de IoT dienst heeft moeten verlagen. Dit wijst er mogelijk op dat de positie van KPN in de markt niet zodanig sterk is dat men stevige pricing power heeft. Binnen cloud services moet men concurreren met giganten als Amazon en Microsoft wat ervoor zorgt dat KPN ook daar geen echt leidende marktpositie kan veroveren.

Op het 5G-netwerk zal de concurrentie ongetwijfeld weer moordend zijn en zit er voor KPN weinig anders op dan permanent en fors in de kosten te blijven snijden om duurzame omzetgroei en winstgevendheid te bewerkstelligen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen