VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel AkzoNobel staat dinsdag ruim 10 procent lager zonder dat beleggers daar direct wakker van hoeven te liggen. De verfproducent geeft zijn aandeelhouders 8,78 euro per aandeel terug uit de verkoopopbrengst van de speciaalchemie-activiteiten. Over de vooruitzichten op de lange termijn mogen beleggers zich wel zorgen maken.

In totaal zullen aandeelhouders 6,5 miljard euro terugkrijgen naar aanleiding van de verkoop van de tak Specialty Chemicals. Na het voorschot van 1 miljard euro dat in 2017 als speciaal dividend is uitgekeerd, is nu nog eens 2 miljard euro uitgekeerd in de vorm van een teruggave van kapitaal die voor de aandeelhouders belastingvrij is.

De uitkering ging als volgt in zijn werk: eerst werd de nominale waarde van de aandelen verhoogd van 2 naar 8,32 euro. Vanaf 24 januari worden negen oude aandelen AkzoNobel samengevoegd tot acht nieuwe aandelen. Dat brengt de nominale waarde per aandeel op 9,36 euro. Door daarna de nominale waarde weer te verlagen tot 0,50 euro en 0,08 euro per aandeel toe te voegen aan de ‘share premium reserve’, kan er 8,78 euro per aandeel belastingvrij worden uitgekeerd.

Later dit kwartaal zal nog een miljard euro in de vorm van een speciaal cash dividend worden uitbetaald. Daarna zal AkzoNobel tot medio 2020 voor ongeveer 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Daarmee is dan de 6,5 miljard aan de aandeelhouders terug gegeven.

Met die uitkering worden beleggers maar matig gecompenseerd voor het feit dat de overname van AkzoNobel door PPG in duigen viel. Het Amerikaanse PPG Industries bood in 2017 maar liefst 96,75 euro per aandeel voor het bedrijf. AkzoNobel stelde dat het die koers ook zelfstandig wel zou kunnen bereiken. Beleggers hebben dat niveau echter nog lang niet in zicht.

Toen het Nederlandse concern voorstelde om meer aandeelhouderswaarde te creëren door zichzelf op te splitsen, zeiden PPG en verschillende analisten daarover al dat dit twee kleinere bedrijven zou opleveren die het moeilijker zouden hebben om zelfstandig winstgevend te opereren. Op de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel in mei 2018 stemde ruim 15 procent van de aandeelhouders tegen decharge van de commissarissen. Daarmee gaf een behoorlijk aantal aandeelhouders een motie van afkeuring voor het gevoerde beleid.

Latere marktontwikkelingen gaven aan dat de sector bovendien last heeft gekregen van de oplopende grondstoffenprijzen en de groeivertraging in China.

Op dit moment geven analisten voor AkzoNobel in meerderheid nog wel koopadviezen, en het gemiddelde koersdoel ligt op 91 euro. Bij de huidige koers van circa 75 euro kost het aandeel 23 keer de verwachte winst voor dit jaar. Daarmee is AkzoNobel nog bepaald niet goedkoop en zijn beleggers, ook indien gecorrigeerd wordt voor de kapitaalteruggaven, nog altijd ver van de waarde die het bod van PPG vertegenwoordigde.




Gerelateerde artikelen