VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

NN Group en Aegon besparen op de kosten en dat was in 2018 goed voor de prestaties in Europa. Buiten Europa waren de resultaten minder. Op de beurs leken beleggers vooral oog te hebben voor de plannen voor aandeleninkoop en dividenduitkeringen.

NN Group had operationeel een redelijk jaar. Het bedrijf is nog bezig met het verwerken van de overname van Delta Lloyd en voert flinke kostenbesparingen door. Het operationeel resultaat steeg hierdoor 3 procent naar ruim 1,6 miljard euro.

Vooral in Nederland en andere Europese landen leken de kostenbesparingen hun vruchten af te werpen, hier ging de operationele winst omhoog. De Japanse tak, de vermogensbeheerder en de herverzekeringsactiviteiten deden het minder dan vorig jaar. Vooral Japan met een daling van het operationeel resultaat met 17 procent trok het groepsresultaat naar beneden.

Aegon op zijn beurt had in de woorden van bestuursvoorzitter Alex Wynaendts een ‘uitdagende tweede jaarhelft’ door de slechte marktomstandigheden. Die raakten vooral de Amerikaanse activiteiten, goed voor meer dan de helft van de winst van het concern. De winstverbetering in Europa werd hierdoor ruim teniet gedaan. De onderliggende winst daalde bij Aegon met 3 procent op jaarbasis.

Beide bedrijven kondigden naast de cijfers nieuwe plannen aan voor de distributie van winsten. NN Group liet weten het komende jaar voor 500 miljoen euro aandelen in te gaan kopen. Twee jaar geleden bij de overname van Delta Lloyd was de aandeleninkoop nog gestaakt.

De inkoop komt bovenop een dividendverhoging met 14,5 procent. “Dit onderstreept ons gedisciplineerde kapitaalbeheer als ook ons commitment om overtollig kapitaal terug te geven aan aandeelhouders”, stelde bestuursvoorzitter Lard Friese.

Aegon gaf nieuwe doelen voor de periode 2019 tot en met 2021. De kapitaalgeneratie, de basis voor het dividend, moet met 1 miljard euro omhoog ten opzichte van de afgelopen driejaarsperiode (van 3,1 naar 4,1 miljard euro). Vervolgens zal 45 tot 55 procent hiervan aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

Omgerekend zal dat neerkomen op gemiddeld 615 tot 751 miljoen euro per jaar. Afgelopen jaar spendeerde Aegon 577 miljoen euro aan dividend en aandeleninkoop om de verwatering door in aandelen uitgekeerd dividend te compenseren. Het dividend over 2018 is 7 procent hoger dan over 2017. Als de kapitaalgeneratie zich volgens plan zal ontwikkelen, kan het met zo’n 6 procent toch al stevige dividendrendement dus geleidelijk oplopen. Als de koers niet ook gaat oplopen natuurlijk.

Voorlopig staat het aandeel Aegon echter onder druk want analisten en de markt reageerden niet heel positief op de plannen van de verzekeraar. Het aandeel zakte flink in het rood (tot 7 procent). De plannen en cijfers van NN werden beter ontvangen met een plus van enkele procenten.




Gerelateerde artikelen