VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een transformatieproces dat Kas Bank eindelijk terug moest brengen naar groei, leidde onbedoeld tot een kostenstijging en uiteindelijk een implosie van het aandeel. Daardoor kan het Franse Caceis het bedrijf nu met een op papier vette premie van de beurs halen. Daarmee verdwijnt na BinckBank nog een kwakkelbank van de beurs.

Effectenbewaarder Kas Bank zit al meer dan een decennium in een soort sluimertoestand. Ooit beloofde oud-bestuursvoorzitter Albert Roëll dat de bank een groeiaandeel zou worden. Mede door de financiële crisis kwam daar niets van terecht.

Als bewaarbank houdt Kas Bank grote pakketten aandelen aan voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. In deze markt heeft het te maken met flinke concurrentie. Daarnaast hebben de extreem lage rentestanden de opbrengsten uit eigen beleggingen in obligaties onder druk gezet.

De baten en winsten zijn hierdoor geleidelijk uitgehold. In 2014, het beste jaar van het decennium werd nog een nettowinst geboekt van 24,3 miljoen euro op 124,2 miljoen euro aan inkomsten.

Vorig jaar waren de inkomsten echter gezakt naar krap aan 100 miljoen euro en bedroeg de nettowinst nog maar 8,3 miljoen euro. Het grootste pijnpunt in 2018 was een stijging van de kosten. Kas Bank zit in een transformatieproces dat over twee jaar 30 miljoen euro aan kostenbesparingen per jaar moet opleveren en de bank terug moet brengen naar groei. In 2018 liepen de kosten echter op door onder meer investeringen en doordat de reductie van het personeelsbestand vertraging opliep.

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers werd al duidelijk dat voordat er sprake zou zijn van een ommekeer, de resultaten eerst zouden verslechteren. Daarbij werd ook het interimdividend flink verlaagd: van 33 naar 21 eurocent.

Dit leidde ertoe dat de koers van het aandeel implodeerde. Op 6 september ging er ruim 17 procent van het aandeel af. De maanden erna volgde een glijvlucht die vorige week eindigde met een daling van 36 procent ten opzichte van de handelsdag voor de halfjaarcijfers.

De positieve boodschap dat Kas Bank op koers lag met kostenbesparingen en nieuwe initiatieven heeft gelanceerd om te kunnen groeien heeft beleggers tot nu toe niet kunnen bekoren. Dat het ontbrak aan concrete doelen zal daar vast een rol bij hebben gespeeld. Kas Bank had geen doelstellingen waar het naartoe zou werken, noch werd duidelijk wat voor nieuwe producten en diensten daarvoor zouden zorgen.

Door de koersimplosie kan het Franse Caceis Kas Bank nu opslokken tegen een prijs die in ieder geval stevig klinkt. Het betaalt een premie van 110 procent op de slotkoers van vorige week vrijdag. Afgezet tegen de koersdaling van het afgelopen halfjaar ziet dat er alweer minder rooskleurig uit, maar het is wel meer dan het aandeel in bijna vier jaar tijd waard is geweest.

Het verhaal doet een beetje denken aan BinckBank. Ook de beleggersbank kampte al jaren met teruglopende inkomsten door een gedateerd verdienmodel en hevige, nieuwe concurrentie. Ook bij Binck werd een transformatie ingezet die uiteindelijk uitmondde in de overname van het bedrijf. Zo verliest de Amsterdamse beurs in het tijdsbestek van een paar maanden twee kwakkelbanken.

 

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen