VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor Boskalis zijn de magere jaren nog niet voorbij. Na een lastig 2018 komt ook in 2019 geen herstel. Om de aandeelhouders aan boord te houden, wordt gestart met aandeleninkoop en komt het dividend volledig in contanten.

Krap een jaar geleden was de boodschap van bestuursvoorzitter Peter Berdowski dat het lastig zou worden de resultaten van 2017 te evenaren. Tegelijkertijd waren de markten van het bedrijf wel aan het ‘uitbodemen’.

Het evenaren van de ruim 150 miljoen euro nettowinst uit 2017 is inderdaad niet gelukt. Zelfs als een eenmalige afschrijving van een half miljard euro buiten beschouwing wordt gelaten, kwam de nettowinst op slechts 83 miljoen euro uit. De divisie 'Offshore Energy' was verlieslatend in de eerste jaarhelft, wat de hoofdoorzaak was.

Het lijkt er echter op dat ook het uitbodemen wat langer duurt dan gedacht. Boskalis liet weten dat het ook dit jaar lastig zal worden om zelfs die aanzienlijk lagere nettowinst te evenaren.

In afwachting van het herstel, dat dus wel lang op zich laat wachten, bouwt Boskalis aan het bedrijf. Dat doet het onder meer met kleinere overnames en de aankoop van schepen met korting. “De luwte van de markt kunnen we nu benutten om de organisatie verder op te bouwen. Een groot voordeel is dat we nu schepen kunnen verwerven tegen betaalbare prijzen”, zei Berdowski vorig voorjaar in Effect.

Bij de jaarcijferpresentatie klonk door dat het bedrijf daar wel bijna klaar mee is. “We zien de contouren verschijnen van het bedrijf zoals we dat voor ogen hebben met een stevige baggerpoot en een stevige offshore-poot, die zowel in wind staat als in olie en gas. Hier en daar zien we nog wat mogelijkheden voor versterking, maar in totaliteit zeg ik dat we eigenlijk zo langzamerhand in huis hebben waar we de middellange toekomst mee in kunnen.”

De aanwending van de kasstromen lijkt daar ook op te wijzen. In 2018 stroomde er slechts 52 miljoen euro richting aandeelhouders in de vorm van dividend en aandeleninkoop. Dit jaar wordt dat anders. Boskalis had in februari namelijk al aangekondigd voor 100 miljoen euro eigen aandelen te gaan inkopen. Het doet hier een volledig cashdividend bovenop.

Dit telt op tot circa 167 miljoen euro. Een “duidelijk signaal” waarmee “we aangeven dat we wel degelijk aan de aandeelhouders denken in deze periode”, aldus Berdowski.

Beleggers wisten het alleen niet erg te waarderen en leken de matige vooruitzichten zwaarder te wegen. Het aandeel Boskalis daalde op de beurs donderdag met ruim 7 procent.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen