VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sif Group is de afgelopen jaren door een diep dal gegaan. De vooruitzichten zijn echter weer een stuk rooskleuriger. Tot in 2026 wordt flinke groei voorspeld van de markt voor wind op zee.

2018 was een slecht jaar voor de bouwer van funderingspalen voor windmolens. De contributie, oftewel de omzet, zakte 45 procent naar 74,3 miljoen euro. Dit was het gevolg van een dip op de markt voor windenergie die toevallig net begon op het moment dat het bedrijf klaar was met een flinke uitbreiding van de productiecapaciteit.

Sif had daarmee voor 300 kiloton staal aan productiecapaciteit, maar kwam vorig jaar niet verder dan 138 kiloton productie. Het bedrijf kwam in de rode cijfers terecht en verlaagde het dividend van 30 naar 10 eurocent per aandeel.

Het lijkt er nu echter op dat het dieptepunt achter de rug is. Voor dit jaar heeft Sif Group al 210 kiloton productie in het orderboek staan. Dat betekent dat de productie en dus de omzet weer flink zullen toenemen. Daarvan is het overgrote deel dit jaar binnengekomen.

Daarbovenop is Sif voor 2020 en daarna voor 155 kiloton aan orders al in het stadium van exclusieve onderhandelingen. Het bevestigt het beeld dat de markt weer duidelijk aantrekt.

Sif Group is zelfs weer ronduit optimistisch over de toekomst. Het bedrijf deelt regelmatig lange termijnvoorspellingen over de ontwikkeling van de markt voor windenergie op zee. Die voorspelling is ten opzichte van een jaar geleden flink opwaarts bijgesteld. Voor 2020 verwacht Sif nu dat er bijna de helft meer aan opwekcapaciteit in zee zal worden neergezet dan een jaar geleden werd voorzien. Voor de meeste jaren daarna is de huidige verwachting ook tientallen procenten hoger.

De Deense windmolenbouwer Vestas heeft min of meer dezelfde verwachting voor windenergie op zee. Het voorziet 15 tot 20 procent groei per jaar tot 2026. De joint venture met Mitsubishi waar Vestas de offshore windactiviteiten in heeft ondergebracht is ook bezig met uitbreiden.

Een belangrijke drijvende kracht achter de groei is wel het tot wasdom komen van nieuwe markten in Azië en de VS. Op dit moment richt Sif Group zich nog vrijwel volledig op Noordwest-Europa, dus het zou nog een internationaliseringsslag moeten maken om daarvan te profiteren. Daarover zei toenmalig bestuursvoorzitter Jan Bruggenthijs in 2016 in een interview met Effect dat dit het makkelijkst is om dat met een partner te doen.

Sif Group opereert in een sector die in het verleden bewezen heeft nogal volatiel te zijn. Dat het een rechte lijn omhoog zal zijn tussen nu en 2026 lijkt dus niet waarschijnlijk, maar op de korte termijn lijkt de weg omhoog wel ingezet.

Het interview met Bruggenthijs uit 2016 is alleen in te zien door ingelogde leden van de VEB. Word voor 75 euro per jaar lid van de VEB, dan kunt u inloggen en ontvangt u de nieuwe Effect iedere maand gratis.

 




Gerelateerde artikelen