VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen kan goedkeuring aan gaan vragen voor zijn reumamedicijn filgotnib. Twee grote onderzoeken naar het middel zijn positief verlopen. Het aandeel wint vrijdagochtend 15 procent en nadert de 100 euro.

Daarmee komt de koers van Galapagos weer in de buurt van de all-time-high van 105,35 euro. Filgotnib zou volgend jaar al op de Europese markt beschikbaar kunnen zijn. Het medicijn is volgens topman Onno van de Stolpe net zo effectief als het belangrijkste concurrerende geneesmiddel, maar geeft minder bijwerkingen. Daarbij gaat het met name om trombose.

Galapagos werd eind vorig jaar door KBC getipt als een van 10 meest kansrijke aandelen in de Benelux. Dat deed de Belgische bank in het kader van haar keuze voor ‘fallen angels’. Galapagos was in 2018 namelijk bepaald niet de beste keuze, hoewel wij op deze site ook al schreven dat het achterblijven vooral werd veroorzaakt door ‘bijzaken’. 

Het biotechnologiebedrijf meldde in de zomer van 2018 namelijk dat het de samenwerking met het in de Verenigde Staten beursgenoteerde biotechnologiebedrijf AbbVie (ticker ABBV) ging heroverwegen. Op de beurs leidde dat tot een koersval van 14 procent, tot zo’n 70 euro. Een schril contrast met vandaag.

Geneesmiddelen tegen reuma en andere ontstekingsziekten behoren tot de best verkochte medicijnen wereldwijd en hier opent zich dus een miljardenmarkt voor het relatief kleine Galapagos. In een van de onderzoeken werd filgotinib vergeleken met de ontstekingsremmer Humira van het hierboven genoemde AbbVie, waarvan per jaar voor bijna 20 miljard dollar wordt verkocht. Dat zal filgotnib niet snel evenaren, maar analisten hebben het al wel over circa 6 miljard dollar per jaar.

Het Nederlands/Belgische bedrijf is net 5 miljard euro waard, een schijntje in vergelijking met de honderden miljarden die grote farmaciebedrijven als Novartis, Pfizer en Johnson & Johnson waard zijn. Galapagos werkt momenteel samen met het Amerikaanse Gilead (ticker GILD), dat in het afgelopen jaar een omzet boekte van 22,1 miljard dollar en op de beurs nu ruim 80 miljard dollar waard is.

Gilead betaalt het grootste deel van de onderzoekskosten voor filgotnib, maar Galapagos heeft de verkooprechten voor de Europese markt. Gilead bezit die rechten voor de Verenigde Staten. Dat is veruit de grootste markt, maar analisten roepen al jaren dat Galapagos voor Gilead ook een logische overnamekandidaat zou zijn.

Dat het medicijn waar het allemaal om draait er daadwerkelijk aan lijkt te komen, maakt de kans op die overname alleen maar groter.




Gerelateerde artikelen