VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eerst de markt veroveren en daarna werken aan winstgevendheid. Takeaway, tussenpersoon bij bezorgmaaltijden, is halverwege deze beproefde tweetrapsraket na de overname van de belangrijkste concurrent in Duitsland. Nu is het tijd voor stap twee: de winstgevendheid verder opkrikken. De voortekenen zijn bemoedigend.

Topman Jitse Groen heeft er nooit een geheim van gemaakt: op de markt van maaltijdbezorging is eigenlijk maar plaats voor één grote speler. Want hoewel het makkelijk is om toe te treden, is het veel moeilijker om op te schalen in deze industrie. Winnaars in deze sector profiteren namelijk van zogeheten netwerkeffecten, waarbij als het aantal gebruikers toeneemt, het aantal restaurants toeneemt en dat vervolgens weer nieuwe gebruikers aantrekt.

De leidende positie op de bezorgmarkt in continentaal Europa is al in handen van Takeaway, zo werd nog maar weer bevestigd door Groen. “In de meeste van onze landen zijn we verreweg de grootste speler, niet alleen in die landen, maar ook in de steden waar we actief zijn met Scoober”.

Dominant in Duitsland
Eind vorig jaar nam Takeaway de Duitse activiteiten van Delivery Hero over waarmee het bedrijf in één keer twee concurrent bestelwebsites uitschakelde – Lieferheld en Pizza.de. De motivering daarvoor bleek bij de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders:’ Hoe groter wij worden en hoe groter de afstand tussen ons en de nummer twee in een bepaalde markt, hoe minder groot het risico wordt dat iemand ons het marktleiderschap ontneemt”, aldus Groen.

Wie het jaarverslag van Takeaway openslaat ziet dat het bedrijf met eigen merk Lieferando.de volgens marktonderzoekbureau Gfk een zogeheten merkbekendheid (“brandawareness”) van 38 procent heeft in Duitsland. De VEB vroeg met het verdwijnen van twee concurrerende merken naar de naamsbekendheid van de nieuwe nummer twee in Duitsland.

Operationeel directeur (coo) Jörg Gerbig gaf in reactie aan ‘’nu we die merken (red. Lieferheld en Pizza.de) hebben gekocht is de op een na grootste marketplace ongeveer 1 procent in termen van “brandawareness”, hetgeen Deliveroo betreft”. Wel gaf Gerbig aan dat je ook fastfoodketens zoals Domino’s Pizza als concurrent kunt beschouwen “zij zitten iets hoger dan dat’’, als het gaat om de merkbekendheid.

Nu Takeaway ook in de Duitsland duidelijk de koppositie te pakken heeft zal het dankzij haar omvang makkelijker deze voorsprong kunnen uitbouwen en behouden. Dankzij meer schaalgrootte lijkt winstgevendheid in Duitsland dan ook slechts nog een kwestie van tijd.

Concurrentie Oostenrijk en Polen
Met de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero lijkt de strijd in Duitsland beslist. In reactie op vragen van de VEB naar de concurrentie in de andere landen waar het bedrijf actief is zegt Groen ‘’als je kijkt naar het concurrentieveld, dan ondervinden we op dit moment van onze grootste zes landen de meeste concurrentie in Oostenrijk, gevolgd door Polen’’.

De dreiging uit deze landen lijkt echter op het oog mee te vallen als beleggers mogen afgaan op cijfers van Google Trends en de merkbekendheidonderzoeken van het Gfk. Zo heeft Takeaway met haar merk Pyszne in Polen een merkbekendheid die liefst 7 keer hoger ligt dan de directe concurrent (56 procent tegenover 8 procent).

Nieuwe ketens en loyaliteit
Naast het behouden en uitbouwen van marktleiderschap, vormt het verhogen van de naamsbekendheid een belangrijk speerpunt van Takeaway. Zo kon het bedrijf het afgelopen jaar onder meer KFC, Five Guys, Dunkin’ Donuts, en AH to Go (Albert Heijn) toevoegen aan haar platform.

‘’We zijn blij deze grote ketens toe te voegen, want hun merkreputatie straalt ook positief af op ons”, aldus Gerbig. Want hoewel Takeaway toegeeft dat de commissies lager liggen bij de grote ketens, het gevolg van hun grotere onderhandelingskracht, vergroot het toevoegen van ketens wel het aanbod op haar platform.

“Vroeger kon je alleen pizza en kebab bestellen dat je niet elke dag bestelt, dus nu het aanbod groter is met deze ketens, bestellen klanten veel vaker dan voorheen”. ‘”Hoe groter de variatie op het platform, hoe hoger de re-order rate, dat kun je ook zien in onze presentatie’’ aldus Gerbig in reactie op vragen van de VEB.

Het percentage consumenten dat terugkerend bestelt op de platformen van Takeaway (zogeheten “returning active consumers’’) steeg volgens de presentatie van Takeaway het afgelopen jaar dan ook van 59 naar 62 procent.

“Nieuwe” verdienmodellen
Beleggers zouden bijna vergeten dat Takeaway het afgelopen jaar ook een (relatief) grote overname deed in Israël. Het bedrijf kocht 10bis, marktleider in Israël op het gebied van online maaltijdbestellingen bij restaurants, die vooral bij bedrijven worden bezorgd (zogeheten business to business).

Met deze overname hoopt Takeaway in Israël te groeien door ook de markt voor bezorging aan consumenten aan te boren. Die markt is in het land nog onontgonnen volgens het bedrijf. Daarnaast kocht Takeaway met deze overname ook technologie voor het bedienen van bedrijven. Die technologie zal in de loop van 2019 worden uitgerold in Europa.

Hiermee zou Takeaway wel eens een “nieuw” verdienmodel kunnen uitrollen, van oudsher doet het bedrijf namelijk niet aan bezorgingen bij bedrijven. De VEB vroeg dan ook hoe de verdiensten op deze zakelijke markt zich zullen verhouden tot het bezorgen aan consumenten.

Volgens Groen is de commissie in beide markten even hoog. “maar je kunt deze diensten ook bij de bedrijven in rekening brengen, dus aan beide kanten rekenen”. ‘dat is iets lucratiever, maar de kosten om te verkopen aan bedrijven zijn ook hoger”. Waarmee Groen aangaf dat het voordeel wordt tenietgedaan door het grotere verkoopteam dat nodig is voor het bedienen van bedrijven.

Geen reden tot klagen
Dankzij de sterke prestaties over het afgelopen jaar en de op de beurs goed ontvangen overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero hebben aandeelhouders in Takeaway weinig reden tot klagen. De koers van Takeaway steeg sinds de beursgang in september 2016 van 23 euro naar 75 euro op het moment van schrijven.

 

 

 
Gerelateerde artikelen