VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Biotechnologieonderneming Pharming kan rekenen op een trouwe schare van particuliere aandeelhouders, zoals ieder jaar weer blijkt op de druk bezochte aandeelhoudersvergadering.

Vrijwel alle beleggers van het eerste uur zijn berooid achtergebleven, na jarenlange tegenslagen in goedkeuringstrajecten van Ruconest als middel tegen acute HAE (een ernstige, zeldzame zwellingsziekte), grote verliezen en peperdure financieringen die meestal gepaard gingen met aandelenemissies en recordverwatering.

Natuurlijk zijn er beleggers met een perfect gevoel voor timing, die pas in een later stadium zijn ingestapt. Daarnaast hebben veel trouwe beleggers fors bijgekocht, waarmee ze een (beperkt) deel van hun eerdere verliezen wisten te compenseren. De trendbreuk kwam met de goedkeuring van Ruconest, maar vooral toen Pharming erin slaagde de distributierechten voor de VS terug te kopen van Valeant. Inmiddels heeft de onderneming niet alleen een redelijk solide balans, maar is ze zelfs winstgevend en genereert ze cash.

Deze zaken blijken voldoende ammunitie om het zelfvertrouwen van bestuursvoorzitter Sijmen de Vries een flinke duw omhoog te geven. Pharming probeert Ruconest niet alleen als preventief medicijn tegen HAE goedgekeurd te krijgen, maar het middel ook voor enkele andere ziektes in te kunnen zetten.

Kassa
Als Pharming daarin zou slagen, kan de kassa echt rinkelen. In tegenstelling tot HAE, zijn voor die andere ziektes niet of nauwelijks goede medicijnen op de markt. Bovendien lijden veel meer patiënten hieraan en betreft het veel grotere en aantrekkelijkere markten. De Vries was optimistisch en wees op positieve “proof-of-concept”-resultaten.

Ook kijkt Pharming naar mogelijkheden om via acquisities en licentieovereenkomsten haar pijplijn en productenpalet te verbreden. Een paar extra producten zou het verkoopapparaat een stuk beter doen renderen.

Voordat beleggers alvast miljardenopbrengsten in hun spreadsheets zetten, doen ze er goed aan even te praten met de Pharming-aandeelhouders van de vorige generatie. Die geplande opbrengsten dienen te worden verdisconteerd met een zeer hoog risicopercentage, zoals gebruikelijk in de biotechnologie-sector.

Toch is Pharming ontegenzeggelijk een andere onderneming geworden, met een betere risico/rendement-verhouding. De balans en positieve kasstroom bieden enige bescherming tegen vertragingen en andere tegenslagen. En hoewel Ruconest buiten de VS nauwelijks opbrengsten genereert (minder dan 8 miljoen euro in 2018), is het medicijn in de VS (met bijna 127 miljoen euro in 2018) een stevige cashcow die de onderneming financiert. Het patent loopt nog tot 2026, maar gezien de complexiteit van de productie van Ruconest (via konijnenmelk) is Pharming niet bang voor een generieke producent na dat jaar.




Gerelateerde artikelen