VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het medische technologieconcern Philips ervaart een “flinke tegenwind” door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De cijfers over het tweede kwartaal waren desondanks uitstekend.

Philips moet zowel in de VS als in China invoertarieven betalen. In het tweede kwartaal telde dat op tot ruim 25 miljoen euro. Het bedrijf bereidt zich voor op escalatie en gaat productie verplaatsen om minder last te hebben van de heffingen.

"We hebben in Amerika, in Europa en ook in China fabrieken, waarin we in staat zijn om meerdere productcategorieën te produceren", zei topman van Houten maandag.

De omzet en de winst ontwikkelden zich in het tweede kwartaal van 2019 prima. De omzetgroei op vergelijkbare basis bedroeg 6 procent, het hoogste percentage in vijf jaar en duidelijk beter dan wat door analisten werd verwacht. Er werd in het tweede kwartaal voor 4,7 miljard euro verkocht.

De winstmarge werd met 0,6 procentpunt verhoogd tot 11,8 procent, vooral dankzij een goed presterende divisie voor medische apparatuur. Het bedrijf groeide sterk in apparaten voor ‘minimaal invasieve’ operaties via de bloedbaan.

Philips-topman Frans van Houten wees bij de presentatie van de kwartaalcijfers behalve op de omzetgroei ook nadrukkelijk op de sterke groei van het orderboek met 8 procent. Ook was hij blij met het feit dat alle divisies aan de groei hebben bijgedragen.

Niet alles was rozengeur en maneschijn: de winstmarge van de automatiseringsdivisie zakte  van 14,4 naar 12,1 procent, door hogere invoertarieven en valutaeffecten. Ook de omzetgroei bij de CT- en MRI-scanners viel wat stil, ondanks de introductie van nieuwe modellen. Over het geheel ontwikkelde de omzet zich bij de medische apparatuur voor ziekenhuizen echter prima, en steeg de winstmarge van deze divisie van 10,4 vorig jaar naar 12,3 procent nu.

De divisie voor persoonlijke zorg boekte een omzetgroei van 5 procent, gedragen door met name de elektrische tandenborstels. De winstmarge daalde hier wel licht door hogere uitgaven aan marketing, maar deze divisie blijft de sterkst winstgevende van het concern.

De winst voor aftrek van rente, belasting en afschrijvingen op immateriële activa (ebita) op vergelijkbare basis kwam uit op 549 miljoen euro, tegen 482 miljoen vorig jaar. Deze stijging van bijna 14 procent bezorgde het aandeel maandagmorgen een plus van 4 procent, waardoor de koers voor het eerst de grens van 40 euro passeerde, een all-time high.

De 22 analisten die Philips volgen (bron: Bloomberg) zien het bedrijf dit jaar een winst per aandeel behalen van 1,82 euro. Op zo’n 22 keer de winst is het aandeel Philips misschien niet extreem goedkoop, maar de groei lijkt er goed in te zitten nu het bedrijf zich hoofdzakelijk op medische technologie richt. Er zijn dan ook geen verkoopadviezen onder de volgers: 13 van de 22 geven een koopadvies voor het aandeel, de overige 9 zeggen ‘houden’.

 




Gerelateerde artikelen