VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor maaltijdbezorger Takeaway.com werpt de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero zijn vruchten af. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een positief bedrijfsresultaat. Dat trekt de verhouding ten opzichte van fusiepartner Just Eat recht.

Takeaway.com liet woensdag in een handelsbericht over het derde kwartaal weten dat de activiteiten in Duitsland op operationeel niveau winstgevend waren en dat dit voor het bedrijf als geheel ook geldt.

Deze verbetering is te danken aan de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero eind vorig jaar. Hierdoor is Takeaway in één klap meer dan twee keer zo groot geworden in Duitsland. Door deze schaalvergroting kan het bedrijf de marketinguitgaven over een grotere omzet verdelen, zodat die kosten relatief minder sterk groeien dan de commissies die het bedrijf in rekening brengt aan restaurants.

Het bereiken van een break-evenpunt is op zichzelf al een belangrijke mijlpaal, maar deze komt voor Takeaway ook nog eens op een gunstig moment. Het bedrijf is namelijk bezig om de voorgenomen fusie met het Britse Just Eat zijn beslag te laten krijgen.

Grote aandeelhouders Just Eat tegen fusievoorstel
Deze fusie is sinds de late zomer enigszins onzeker doordat twee grote aandeelhouders van Just Eat, Aberdeen Standard Investments en Eminence Capital lieten weten dat zij de deal te veel in het voordeel van Takeaway-aandeelhouders vonden uitvallen. Ze zeiden dat ze daarom tegen de fusie zullen stemmen.

Puur op basis van de cijfers hebben de investeerders wel een punt. Just Eat is namelijk al een aantal jaar winstgevend, terwijl Takeaway door grote uitgaven in vooral Duitsland de laatste jaren verlieslatend was.

In de presentatie waarin de voorgenomen fusie werd toegelicht werd dit ook erkend. De bedrijven brengen allebei weliswaar één belangrijke winstbron (‘profit pool’) in, maar die van Just Eat is aanzienlijk groter dan die van Takeaway. Just Eat maakte vorig jaar 219 miljoen euro operationele winst in het Verenigd Koninkrijk, Takeaway in Nederland slechts 53 miljoen euro.

Duitse markt trekt scheve verhoudingen recht
Dat de Duitse markt daar nu bij is gekomen als tweede winstbron is voor Takeaway dus welkom nieuws. Het trekt deze scheve verhoudingen tussen de twee fusiepartners enigszins recht.

Daar komt bij dat dit nu een fusie wordt tussen twee winstgevende maaltijdbezorgers. Daarbij ontstaat een grote winstgevende maaltijdbezorger die de eigen groei waarschijnlijk goed kan financieren.

De combinatie steekt daarmee positief af tegen enkele grote concurrenten. Zowel het Duitse Delivery Hero, als Uber Eats zijn bijvoorbeeld nog verlieslatend.

Of Eminence en Aberdeen zich hierdoor laten overtuigen is de vraag. Het kan echter wel helpen om andere twijfelaars onder de aandeelhouders van Just Eat over de streep te trekken als er later dit jaar gestemd moet worden over de fusie.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen