VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dit voorjaar leek het erop dat de zwakke marktomstandigheden ook vat kregen op ASML. Uit de derde kwartaalcijfers blijkt echter dat het bedrijf, mede dankzij de nieuwe EUV-technologie, door deze cyclus heen groeit.

Chipmachinemaker ASML boekte in het derde kwartaal een omzet van 2,9 miljard euro, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Voor het vierde kwartaal wordt 3,9 miljard euro omzet verwacht wat neerkomt op een toename met een kwart.

Daarmee maakt de onderneming een relatief zwak eerste halfjaar goed. Zowel in het eerste als tweede kwartaal was nog sprake van krimp vooral door een zwakke vraag naar machines voor de productie van geheugenchips. Heel 2019 wordt nu toch een groeijaar dankzij de goede tweede helft.

Het zijn de chipmachines voor de productie van rekenchips waar ASML het nu van moet hebben. Met ruim 1,8 miljard euro aan omzet was ‘Logic’ goed voor 79 procent van de inkomsten. Dat blijft de rest van het jaar zo, liet bestuursvoorzitter Peter Wennink optekenen.

Record orderinstroom
Een hoogtepunt in de kwartaalrapportage was de orderinstroom van 5,1 miljard euro in het derde kwartaal. Dit was de grootste orderinstroom ooit en het was deels te danken aan orders voor EUV-machines, de nieuwste generatie. “Deze sterke orderinstroom bevestigt de omarming van EUV in de productie in grote volumes voor Logic en Memory”, aldus Wennink.

Het betekent dat ASML in de komende jaren flink zal blijven groeien. Hier bovenop is er nog het lonkende perspectief van herstel in de markt voor geheugenchips. Daar voelt ASML nu de slechte markt in de chipindustrie het sterkst. In het derde kwartaal bedroeg de omzet uit chipmachines voor dit segment minder dan een half miljard euro. Ten opzichte van een jaar eerder betekende dat 60 procent krimp.

Wennink zei niet te kunnen zeggen wanneer de markt aantrekt, maar dat het een keer zal gebeuren ligt voor de hand. Er zijn immers fundamentele trends door de voortgaande digitalisering, waardoor de vraag naar chips blijft groeien.

Als het zover is kan dat de cijfers van ASML nog een flinke extra impuls geven. Ondertussen helpt de vraag naar chipmachines op basis van EUV het bedrijf door de neerwaartse cyclus.

Sterke winstgroei voorzien
ASML was goed voor zijn aandeelhouders in het afgelopen decennium. Het van Philips afgesplitste bedrijf boekte de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement op het eigen vermogen dat rond de 20 procent lag, de EBITDA-marge lag rond de 30 procent. 

Analisten blijven optimistisch over de nabije toekomst van ASML, ook als aandeel. Een ruime meerderheid geeft een koopadvies voor het aandeel dat de laatste jaren sterk gestegen is. ASML behaalt volgens hen dit jaar een winst per aandeel van 6,16 euro, waarmee de koers-winstverhouding bij een koers van 240 euro op 39 komt (bron: Bloomberg).

Dat is hoog, maar de groei in omzet en winst blijft naar verwachting sterk. Voor volgend jaar wordt gemiddeld al een winst van 8,61 euro per aandeel verwacht en analisten die hun taxaties doortrekken tot 2026 en 2027 voorspellen dat tegen die tijd de winst per aandeel rond de 20 euro zal liggen.




Gerelateerde artikelen