VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het waren vooral sympathisanten die De Vegetarische Slager vier jaar geleden aan 2,5 miljoen euro hielpen om verder te groeien. Nuchter bezien was het risico van de belegging immers veel te hoog voor het geboden rendement. Nu de producent van vleesvervangers een succes blijkt, worden diezelfde beleggers met een fooi aan de kant geschoven. Met dank aan rookworstproducent Unilever.

De Vegetarische Slager is naar alle maatstaven een succes. De producent van vleesvervangers groeide in enkele jaren uit van een marginaal bedrijf dat nauwelijks winst maakte tot een multinational die zelfs de carnivoren van fastfoodketen Burger King voor zich heeft weten te winnen. Obligatiehouders van het eerste uur staan aan de basis van dit succes. Zij investeerden vier jaar geleden 2,5 miljoen euro in het bedrijf voor de bouw van een fabriek in Breda. Nu wil de Vegetarische Slager de obligatiehouders uitkopen voor een habbekrats.

1.Waarom is dit bod zo mager?
De Vegetarische Slager wil alle obligatieleningen die het in oktober 2015 uitgaf halverwege volgende maand vervroegd uit de markt te halen. De obligatiehouders krijgen daarvoor  twee procent over de waarde van obligatie overgemaakt. Het bedrijf presenteert deze actie als een extraatje maar in feite wordt beleggers hier een aanzienlijk rendement door de neus geboord.

Doordat de obligatie pas in 2022 afloopt missen beleggers 3 jaar een couponbetaling van 5 procent. En sinds de overname van de Vegetarische Slager door het kapitaalkrachtige Unilever eind 2018 is de kans dat obligatiehouders die coupons niet zouden ontvangen nagenoeg nihil.

Voor het idee: als Unilever een obligatie uitgeeft zijn beleggers vandaag bereid daar zelfs een klein beetje voor te betalen. De rente voor de levensmiddelengigant is dus negatief. Het betekent dat obligatiebeleggers in de Vegetarische Slager feitelijk de drie coupons van 5 procent die zij nog tegoed hadden door de neus geboord zien worden.

Bij de uitgiftekoers van 500 euro zouden beleggers dus eigenlijk uitgekocht moeten worden tegen 575 euro per obligatie (115 procent maal 500 euro). Dat is toch aanmerkelijk meer dan de 510 euro per stuk die nu overgemaakt zal worden. 

2.Mag dit zo maar?
Het korte antwoord is ja. In de risicoparagraaf van het prospectus uit 2015 wijst de Vegetarische Slager op het risico dat “wij de lening eerder aan u mogen terugbetalen”. 
Hierbij wordt gemeld dat de aanbieder een extra percentage van 2 procent zal vergoeden over de nominale waarde. Chique is het niet, maar het valt binnen de voorwaarden.

3.Waarom past dit rendement niet bij achtergesteld kapitaal?
De VEB heeft zich vaker uitgesproken over beleggingsproducten die vermomd zijn als obligatie maar eigenlijk risicodragend kapitaal zijn (aandelenkapitaal).

Beleggers die in 2015 in deze obligatie stapten, liepen enorme risico’s. Nog los van alle operationele risico’s die samenhangen met het opschalen van productie, had het bedrijf een negatief eigen vermogen en was het zeer de vraag of de producten niet weggeconcurreerd zouden worden door andere spelers.

Door het achtergestelde karakter van de obligaties zou bij een onverhoopt faillissement de hele inleg kunnen verdampen. Dat is geen ramp, zolang er ook opwaarts potentieel is bij succes. En daar gaat het mis bij de Vegetarische Slager. Het opwaarts potentieel voor obligatiehouders is gemaximeerd op de coupon van 5 procent per jaar. Oprichter Jaap Korteweg - die toch graag nadruk legde op de ideële kant van de belegging en niet op harde rendementen - heeft hier als aandeelhouder weinig last van. Unilever maakt de overnamesom van kleine prooien nooit bekend, maar analisten van ING becijferden eind vorig jaar dat het vegabedrijf ten minste 30 miljoen euro heeft opgeleverd.

Daar steekt het nog onbekende “persoonlijk aandenken” dat de Vegetarische Slager obligatiehouders wil opsturen waarschijnlijk toch wat schril bij af.

4.Hoe gaat het nu met de Vegetarische Slager?
Op de dag dat obligatiehouders een mail ontvingen over de uitkoop, had Unilever in de buurt van New York een ontmoeting met  investeerders waarin het concern de strategie uit de doeken deed. De hoogste baas van het concern, Alan Jope, gaf daarbij hoog op van enkele overnames met flink groeipotentieel. De Vegetarische Slager werd expliciet genoemd.  

Recent werd bekend gemaakt dat de Vegetarische Slager zijn plantaardige burger gaat leveren aan 2500 Burger King-filialen in 25 Europese landen. Daarna zal de Rebel Whopper ook zijn entree maken bij burgerrestaurants in Afrika en het Midden-Oosten.

De vleesvervangers van 'The Vegetarian Butcher' liggen inmiddels in 10 landen op het schap van supermarkten en het namaakvlees is te verkrijgen in restaurants in 16 landen. Voor de vroege gelovers in De Vegetarische Slager is dat een mooi succes. Dat het uitgerekend een producent van rookworsten is die de financiële vruchten gaat plukken zullen ze op de koop toe moeten nemen. Met de aankoop van de Vegetarische Slager heeft Unilever in één klap een sterke positie verworven op de markt de markt voor vleesvervangers, een sector die volgens de Britse bank Barclays over tien jaar een omvang zal hebben van rond de 140 miljard dollar.




Gerelateerde artikelen