VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ajax ging woensdag onderuit op de beurs na de dramatische uitschakeling in de Champions League tegen Valencia een dag eerder. Het aandeel verloor ruim 8 procent en koerst net boven de 20 euro. Een analyse in de komende Effect laat zien wat het aandeel waard is als ook gekeken wordt naar de actuele marktwaarde van de spelersselectie.

Ajax maakt sinds kort deel uit van de Amsterdamse smallcapindex en dat verhoogt de aandacht van beleggers voor het aandeel enigszins. Toch blijft het bedrijf met een beurswaarde van 375 miljoen euro een kleintje op het Damrak. Maar dat het erg goed gaat met dit voetbalbedrijf, zal niemand ontgaan zijn.

Financieel directeur Susan Lenderink van Ajax trok een grijns van oor tot oor toen zij onlangs de resultaten van de voetbalclub over het afgelopen seizoen presenteerde. Succes in binnen- en buitenland resulteerde in een nettowinst van zo’n 52 miljoen euro en een verdubbeling van de omzet tot bijna 200 miljoen euro. In het jaarverslag spreekt algemeen directeur Edwin van der Sar van ‘het beste seizoen van deze eeuw. Bijna alles viel op zijn plek.’ En toch is dat niet het hele verhaal. Wie verder bladert in het jaarverslag ziet dat de selectie van spelers van Ajax gewaardeerd wordt op 158 miljoen euro. Die boekwaarde staat in schril contrast met de veel hogere waarde van de spelersgroep zoals die wordt ingeschat door de website Transfermarkt.nl.

Dit verschil is terug te voeren op de trots van Ajax: de eigen opleiding. De voetbalclub leidt zelf spelers op of haalt voetballers op jeugdige leeftijd voor relatief lage bedragen binnen om ze vervolgens op te poetsen tot spelers van Ajax-niveau.

Worden spelers beter, dan worden ze ook meer waard, maar dit zien aandeelhouders niet direct terug in de jaarrekening. De eigen kweek wordt bijvoorbeeld niet geactiveerd op de balans omdat het moeilijk is vast te stellen wat de daadwerkelijke kostprijs is. Daarnaast mogen clubs niet uitgaan van mogelijke transfers voor in de media genoemde bedragen. Hierdoor ligt de marktwaarde niet zelden een stuk hoger dan de boekwaarde zoals die in het jaarverslag gepubliceerd is.

De waarde van spelers is overigens niet het enige bezit van voetbalclubs. Ook (delen) van het stadion, televisierechten en het merk vertegenwoordigen vaak een aanzienlijke waarde.

Behalve Ajax hebben ook clubs als Manchester United, Juventus, AS Roma, Benfica en Borussia Dortmund een beursnotering. De VEB zette een tiental Europese topclubs naast elkaar. De volledige analyse van de Europese voetbalsector leest u in Effect 1, die later deze maand verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand.

 
Gerelateerde artikelen