VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Recordomzet, recordorders, recorddividend, bij ASML kan het eigenlijk nooit op bij de cijferrapportages. Toch werd afgelopen jaar duidelijk dat zelfs ASML zwakke plekken heeft waar aandeelhouders bedacht op moeten zijn.

Ondanks een moeilijk jaar voor de halfgeleiderindustrie boekte ASML vorig jaar 8 procent omzetgroei. Het dividend gaat met 14 procent omhoog en er komt een nieuwe ronde aandeleninkoop. De vooruitzichten voor 2020 zijn ook goed, mede dankzij het herstel van de markt.

Is het dan alleen maar positief? Nee, ook ASML heeft zwakke plekken. We zetten er vijf op een rij.

1. Afhankelijkheid toeleveranciers
In de risicoparagraaf in het jaarverslag wijst ASML er nadrukkelijk op dat het bedrijf meer afhankelijk is geworden van een beperkt aantal toeleveranciers. “Het zeer gespecialiseerde karakter van veel van onze onderdelen, vooral voor EUV-systemen, betekent dat het niet economisch is om meer dan één toeleverancier te hebben”, verklaart het bedrijf. Afgelopen jaar bleek nog eens dat dit geen theoretisch risico is toen een brand bij toeleverancier Prodrive zorgde voor een omzetdip in het eerste kwartaal.

2. De concurrentie lijkt weggevaagd, maar dat is natuurlijk nooit zo
ASML heeft een unieke positie als de enige aanbieder van chipmachines op basis van EUV. Het bedrijf heeft op deze technologie ingezet en dat werpt nu zijn vruchten af. Tegelijkertijd stelt ASML zelf in de risicoparagraaf van het jaarverslag 2018 dat het wel degelijk te maken heeft met ‘intensieve concurrentie’.

Als het gaat om het leveren van ‘oudere’ systemen zijn Canon en Nikon belangrijke concurrenten. Vorig jaar was de niet-EUV omzet nog steeds 70 procent van de omzet. Verheviging van de concurrentie door overcapaciteit of een zwakke yen zou volgens ASML dan ook impact hebben op de omzet, winst en marges.

3. Concentratie van klanten
ASML levert heel specialistische apparatuur waarvoor de klantengroep beperkt is. Er is dus een concentratie van omzet bij een paar klanten. De grootste klant was in 2018 goed voor 22 procent van de omzet. Dat brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee zoals debiteurenrisico’s.

4. Handelsspanningen
De nieuwe generatie chipmachines is een belangrijke groeidrijver voor het bedrijf. Het is echter maar de vraag of ASML opnieuw een exportvergunning gaat krijgen om deze machines uit te voeren naar China. De handelsspanningen tussen de VS en China lijken daarbij een rol te spelen.

Analisten verschillen erover van mening of dit echt een risico is voor ASML. Feit is echter wel dat vorig jaar 12 procent van de omzet uit China kwam.

5. De hoge koers en waardering
Ondanks de malaise in de sector is het aandeel ASML het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Het bedrijf is tegen de 130 miljard euro waard. De koers-winstverhouding van het aandeel is daarmee tegen de 50, met een dividendrendement van minder dan een procent.

Daarmee is er flink voorgesorteerd op een verdere groei van de onderneming, het aandeel is ‘priced for perfection’. Maar er zijn genoeg risico’s die ertoe kunnen leiden dat de groei hapert. De waardering zou dan ook opeens kwetsbaar kunnen blijken.

 




Gerelateerde artikelen