VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave zet een nieuwe koers in onder Matthijs Storm, de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter. Het vastgoedbedrijf gaat een flink deel van de portefeuille verkopen en de opbrengsten investeren in de transformatie van de resterende bezittingen in ‘full service centra’. Het betekent wel dat aandeelhouders eerst een paar jaar van winstkrimp voor de kiezen krijgen.

Storm maakte de nieuwe strategie bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019. Deze waren op zich helemaal niet zo slecht. De huuropbrengsten namen met 2,4 procent toe. Dit ondanks flinke tegenwind van het faillissement van grote huurders Hudson’s Bay eind vorig jaar en Sportsworld in 2018.

Het direct resultaat per aandeel steeg daarbij met ruim 7 procent. Het direct resultaat is de winst uit het verhuren van vastgoed. Verder blijft de dividenduitkering over 2019 op 2,52 euro gelijk aan die over 2018.

Bijna een half miljard euro afwaardering
De pijn zat dan ook vooral in de dalende waarde van de bezittingen van Wereldhave. Het indirect resultaat dat winst of verlies uit de waardeontwikkeling weergeeft was 448 miljoen euro negatief. Dat komt neer op 10,99 euro per aandeel.

Een gevolg van de afwaarderingen is ook dat de verhouding tussen schuld en eigen vermogen is opgelopen. Deze staat nu op zo’n 45 procent, terwijl Wereldhave mikt op 30 tot 40 procent.

De nieuwe strategie moet daar verandering in brengen. Wereldhave gaat allereerst voor ruim 1 miljard euro aan vastgoed verkopen. Het bedrijf gaat weg uit Frankrijk, waar onder de vorige topman Dirk Anbeek juist grote stappen waren gezet. Verder zullen alle bezittingen die minder renderen dan 6 procent van de hand worden gedaan.

Kwart winkelruimte krijgt andere bestemming
De winkelcentra die Wereldhave wel houdt zullen worden getransformeerd tot zogenaamde ‘full service centra’. Dat betekent dat winkels plaats moeten maken voor bijvoorbeeld eetgelegenheden of fitnesscentra. Wereldhave wil een kwart van de winkelruimte een andere bestemming geven.

Uiteindelijk moet op deze manier de schuldratio omlaag en de winstgevendheid omhoog. Het gaat echter wel even duren voor het zover is. Bestuursvoorzitter Storm liet optekenen dat aandeelhouders drie jaar van winstdaling in het vooruitzicht hebben.

Daling winst en dividend
“De nieuwe realiteit is dat de winst per aandeel geleidelijk zal dalen naar een dieptepunt van 1,40 tot 1,50 euro op het moment dat we onze desinvesteringen hebben afgerond.” Het is de bedoeling 75 tot 85 procent hiervan uit te keren als dividend. Dat betekent dat aandeelhouders komende jaren veel minder uitgekeerd gaan krijgen dan afgelopen jaren. Voor het zoet komt dus eerst nog veel zuur.

“Aandeelhouders kunnen niet tevreden zijn met de resultaten die Wereldhave de afgelopen jaren heeft geleverd”, stelde Storm vrijdag ook. De koers van het aandeel ging vrijdagochtend meer dan 10 procent onderuit en bereikte daarmee een nieuw dieptepunt in een al jaren durende glijvlucht. Uit deze koersreactie sprak ook niet veel optimisme over de vrijdag gepresenteerde nieuwe koers.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen