VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De twee belangrijkste beursgenoteerde Nederlandse verzekeraars kwamen donderdag voorbeurs tegelijk met hun jaarcijfers over 2019. Het ene aandeel (NN) stond enkele uren later 7 procent hoger, het andere (Aegon) 7 procent lager. Op de beurs presteert NN Group al jaren veel beter dan Aegon. Wat doet NN beter?

Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen Aegon en NN Group. Beiden zijn het resultaat van een groot aantal fusies en overnames, hebben last van de lage rente bij hun levensverzekeringentak en hebben een flinke asset manager onder zich die kampt met teruglopende inkomsten.

En dan maakte topman Lard Friese van NN Group afgelopen zomer ook nog de opmerkelijke overstap naar Aegon bekend. Hij hoeft daarvoor niet te verhuizen: de afstand tussen de hoofdkantoren van de verzekeraars is nog geen 3 kilometer, 6 minuten met de auto. Tot zover de overeenkomsten.

Friese treft bij Aegon een bedrijf aan waar veel ‘oud zeer’ in zit en dat met moeite de buffers op peil weet te houden. De lage rentestand heeft een sterk negatieve invloed op het resultaat van Aegon, dat het vooral van levensverzekeringsproducten moet hebben. Scheidend topman Alex Wynaendts bevestigde donderdag nog eens dat de aanhoudend lage rente de prestaties in de weg zit. In de tweede helft van 2019 zag Aegon de onderliggende winst met 5 procent afnemen naar 963 miljoen euro. Met name bij de Amerikaanse activiteiten viel het onderliggende resultaat tegen.

De Solvency II-ratio, de belangrijkste buffer voor de risico’s, kapitaaleisen en bedrijfsvoering, lag met 201 procent wel boven het niveau van een half jaar geleden (197 procent). Analisten hadden echter op 211 procent gerekend. Aegon stelt zoals verwacht een slotdividend voor van 0,16 euro per aandeel. Het dividendrendement op de aandelen ligt daarmee op 8,4 procent.

De cijfers van concurrent NN Group werden dankzij een zeer sterk laatste kwartaal aanzienlijk beter ontvangen. NN voerde de nettowinst in 2019 met maar liefst 76 procent op tot bijna 2 miljard euro. Daar zitten eenmalige zaken bij die het resultaat flatteren, maar ook operationeel ging het resultaat met 10 procent vooruit naar een kleine 1,8 miljard euro.

Waar het bij Aegon kommer en kwel was leek het bij NN Group wel een goednieuwsshow. Het kostenbesparingsprogramma van 400 miljoen euro dat van 2017 tot 2020 zou worden doorgevoerd is al bijna volledig gerealiseerd en NN kondigde een terugkoopprogramma van eigen aandelen aan van 250 miljoen euro.

NN gaat een slotdividend uitkeren van 1,40 euro per aandeel, waarmee het totale dividend uitkomt op 2,16 euro, 14 procent meer dan over 2018. Het dividendrendement ligt bij NN wat lager dan bij Aegon, maar 6 procent is toch ook niet weinig.

Maar wat is dan het doorslaggevende verschil tussen Aegon en NN Group? Dat zit hem in de verdeling over de verschillende activiteiten. Met levensverzekeringen is het momenteel zeer moeilijk geld verdienen vanwege de lage rente. Aegon is bijna volledig levensverzekeraar (samen met de opbrengsten uit het beheer van de ingelegde premiegelden, is het leven-onderdeel goed voor circa 95 procent van de omzet). Bij NN Group is dit omzetaandeel ook hoog (84,4 procent), maar NN heeft nog een schadebedrijf van enige omvang, waar de resultaten goed zijn. Bovendien wist NN de afgelopen zomer het schadebedrijf van Vivat in te lijven, een onderdeel waar overigens ook Aegon en ASR voor in de race waren.

Daarnaast is het voor NN blijkbaar makkelijker om in de kosten te snijden, omdat het bedrijf veel meer geografische focus heeft. Het overgrote deel van de activiteiten vindt in Nederland plaats. NN is iets kleiner dan Aegon, maar behaalt twee derde van het resultaat in Nederland. Aegon zit over de hele wereld, het behaalt meer dan de helft van zijn omzet in Noord- en Zuid-Amerika.

Beide verzekeraars werden in 2008 gered met overheidssteun. De voorwaarden bij het terugbetalen daarvan verschilden echter sterk. Aegon mocht zijn overzeese activiteiten na de Kredietcrisis behouden, ING Groep werd volledig uit elkaar getrokken. Er bestaat een Nederlands spreekwoord over zachte heelmeesters dat Lard Friese wellicht in een mooi lijstje op zijn nieuwe werkkamer bij Aegon kan hangen.




Gerelateerde artikelen