VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Apple, een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, en Kendrion, een van de kleinste beursfondsen op Euronext Amsterdam, zijn dinsdag allebei besmet met het Corona-virus. De aandelen van beide bedrijven gaan hard onderuit.

Apple deed een omzetwaarschuwing voor het lopende kwartaal omdat de verkoop van iPhones in China lager zal uitvallen doordat veel van de Apple-winkels in dat land en die van lokale partners een tijdje gesloten bleven.  Het aandeel staat dinsdag voorbeurs in New York zo’n 4 procent lager.

Kendrion, dat elektromagneten voor met name de auto-industrie maakt, kwam met een zwak vierde kwartaalbericht en gooide het met de vooruitzichten ook op China, hoewel Kendrion de omzet daar in 2019 met maar liefst 29 procent wist op te voeren. De Amsterdamse smallcap zei nog weinig last te hebben van het Corona-virus, maar dat de impact voor de wereldwijde economie ernstig kan zijn.

Ook Kendrion kreeg een forse tik op de beurs, het aandeel verloor even ruim 7 procent, maar krabbelde in de loop van de ochtend wel weer op.

De matige vooruitzichten zijn een tegenvaller voor beleggers, ook omdat Kendrion-topman Joep van Beurden in de laatste Effect van vorig jaar nog zei dat zijn bedrijf sterker uit deze crisis gaat komen dan dat het erin is gegaan. Toen was er natuurlijk nog niets bekend van het Corona-virus.

Over de sector waar Kendrion vooral actief is zei van Beurden toen: “Wij hebben er natuurlijk net zoveel zicht op als iedereen, maar na vijf kwartalen krimp in automotive lijkt er wel een soort van bodem bereikt te zijn. Het kan volgend jaar in een keer nog een klap naar beneden maken, maar zo voelt het niet. Mijn persoonlijke verwachting is dat we in 2020 niet echt een herstel krijgen, maar ook geen verdere verslechtering. Ik weet overigens zeker dat herstel van de automarkt een keer gaat komen. Ondanks de tegenwind en de druk op onze omzet en winst blijven wij echt fors investeren. Ik weet niet wanneer, maar mijn verwachting is dat we er dan veel sterker uit gaan komen dan we erin zijn gegaan.”

Wellicht zorgt het Coronavirus voor die ene klap naar beneden die Van Beurden eind vorig jaar vreesde. Dat herstel van de automarkt dat een keer gaat komen, komt dus iets later.

Lees het hele interview terug op deze website, daarvoor dient u wel lid te zijn van de VEB.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.