VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het was een surrealistische ervaring, de aandeelhoudersvergadering van SBM Offshore zonder aandeelhouders. Scheidend president-commissaris Floris Deckers – op een paar meter afstand geflankeerd door bestuurder en Chief Legal & Compliance Officer Erik Lagendijk – opende de vergadering vanuit een sfeerloos kantoortje ergens op Schiphol.

 

De overige bestuurders en commissarissen waren thuisgebleven door de maatregelen in de corona-crisis. Wel werden audio-opnames van bestuursvoorzitter Bruno Chabas en cfo Douglas Wood afgespeeld, na de voorgelezen introductie van Deckers.

Chabas wond er geen doekjes om. De olie- en gasindustrie had te maken met een “supply-demand shock” dankzij de ruzie tussen OPEC en Rusland en de corona-crisis. Wood typeerde het als twee zwarte zwanen tegelijkertijd. De cliënten van SBM - grote olie- en gasbedrijven – hebben alvast hun CAPEX-investeringen met twintig tot dertig procent verlaagd.

De sessie was in meerdere opzichten virtueel, want enige online interactie met de twee vertegenwoordigers van SBM was niet gefaciliteerd. Wel gingen zij in op de vooraf ingestuurde schriftelijke vragen van onder andere de VEB.

Lees hier de vooraf ingestuurde vragen van VEB aan SBM

Overzicht van de aandachtspuntenDirect naar de aandachtspuntenvan de VEB in crisistijd

SBM probeerde vertrouwen uit te stralen door veelvuldig te wijzen op de stevige en voorspelbare cashflow dankzij de contracten die veelal nog meer dan tien of twintig jaar doorlopen. Er wordt daarom ook een mooi dividend uitgekeerd over 2019, terwijl in februari net nog een aandeleninkoop van zo’n 150 miljoen euro was voltooid.

Toch is SBM momenteel extra zuinig met cash, dus helemaal gerust is de onderneming niet. Voorlopig dus geen verdere aandeleninkoop; overigens zijn er ook geen plannen om aandelen uit te geven. Gezien de onzekere markten, waagt SBM zich niet aan al te ferme voorspellingen.

Ogen sluiten voor horrorscenario
De cliënten van SBM zouden de lage olieprijzen volgens Lagendijk niet als “force majeur” kunnen laten gelden om contracten op te zeggen. Het optimisme trok hij niet door toen de door de VEB ingestuurde existentiële vragen aan de orde kwamen. Komen er nog tenders als de olieprijs structureel onder bijvoorbeeld tien dollar noteert?

Zou dan zelfs de reeds opgebouwde orderportefeuille in gevaar kunnen komen en een “stranded asset” worden? Maar ook als de olieprijs ongekende hoogtes zou bereiken, heeft SBM nagedacht over een horrorscenario waarbij er een wereldwijd verbod komt op diepzee olie en gas?

Lagendijk hield de lippen stevig op elkaar en achtte het niet constructief om in te gaan op dit soort speculaties.

Hoe begrijpelijk zijn opstelling ook is, een wereldwijd verbod op diepzee-exploitatie werd slechts tien jaar geleden nog volstrekt ondenkbaar geacht, maar wordt inmiddels door sommigen als een reële – of zelfs gewenste - mogelijkheid gezien.

Ook al lijkt dit scenario misschien onwaarschijnlijk, SBM is het aan haar aandeelhouders verplicht om meer duidelijkheid te bieden over mitigerende plannen, temeer daar het nog jaren gaat duren alvorens SBM vruchten zal kunnen plukken in haar onderzoek in duurzame energiewinning.




Gerelateerde artikelen