VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Shell trok de AEX donderdag mee in zijn val, nadat de oliereus voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend verlaagde. Het zat er al een tijdje aan te komen. Bij elk aandeel met een dividendrendement van 10 procent moeten beleggers er rekening mee houden dat er een verlaging van de uitkering aankomt.

Volgens Shell-topman Ben van Beurden in het Financieele Dagblad waren er toch maar liefst vier bestuursvergaderingen voor nodig om tot het besluit te komen het kwartaaldividend met 66 procent te verlagen naar 0,16 dollar per aandeel.

Shell was een van de grootste dividendbetalers ter wereld, vorig jaar werd 15 miljard dollar uitbetaald, daar gaat nu dus 10 miljard van af. Van Beurden sprak van extreem uitdagende omstandigheden en toonde zich somber over een snel herstel. Ik verwacht op de middellange termijn geen herstel van olieprijzen of van de vraag naar onze producten, zei hij in de telefonische persconferentie. Hij vroeg zich zelfs af of de vraag naar olie weer zal herstellen naar het niveau van voor de pandemie.

Op langere termijn zorgt dividend voor een verrassend groot deel van het rendement. Onderzoek wijst uit dat dividend over meerdere jaren al snel de helft van het totale rendement van een aandelenindex beslaat. Maar dat wil niet zeggen dat beleggers altijd achter de aandelen met de hoogste uitkeringen moeten aanlopen.

Dat een extreem hoog dividendrendement vaak een red flag’ is, een teken van naderend onheil, is onder beleggers een bekend fenomeen. Het dividendrendement op het aandeel Shell was afgelopen woensdagavond nog maar liefst 10 procent, aan het eind van de verkorte handelsweek in Amsterdam was dat, ondanks de fors lagere koers, genormaliseerd tot 3,7 procent.

Shell gaf twee weken geleden aan dat het bedrijf zijn klimaatambities verhoogt. De CO₂-uitstoot moet sterk omlaag, een deel van de bespaarde dividenduitkering zal dan ook worden geïnvesteerd in schonere energie. VEB-directeur Paul Koster noemde in de media de beslissing van Shell verstandig. “Voor onze leden was het dividend soms misschien heilig, maar in deze ongewone tijd is niets meer heilig. Niemand weet hoe deze crisis eindigt.”

Shell is van oudsher een aandeel dat veel particulieren bezitten, juist om het stabiele, stijgende dividend. Koster snapt dat zij teleurgesteld zijn. Maar je hebt er ook niets aan als het bedrijf over een paar maanden geld moet lenen omdat het nu volledig heeft uitgekeerd. 

Shell is van het predicaat dividend-aristocraat verlost. Dat geeft het bedrijf meer financiële armslag om de duurzamere wegen in te slaan die zich nu voor het bedrijf uitstrekken 




Gerelateerde artikelen