VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Te midden van een dramatisch cijferseizoen, verraste Ahold-Delhaize beleggers met positieve cijfers die zelfs de bijgestelde analistenverwachtingen evenaarden of versloegen. De prognoses opkrikken voor de rest van het jaar zou echter wat teveel van het goede zijn.

Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers? 
Op de dag van publicatie van de cijfers steeg de koers met 3,2 procent, op een Amsterdamse beurs die 2 procent won.

Wat was het nieuws?
- De grootgrutter zette  in het eerste kwartaal 18.2 miljard euro om, een stijging van ruim 12 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019 op een vergelijkbare basis.

- Deze enorme stijging voor de doorgaans stabiele en voorspelbare supermarktketens werd ingegeven door het hamstergedrag van de consument.

- Ook de gedeeltelijke sluiting van eetgelegenheden en thuiswerkende kantoormedewerkers hadden hun effect, omdat dit de consument richting de traditionele supers dreef.

- De omzetgroei in de VS was aanmerkelijk sterker dan in Europa, met 13.8 tegen 9.8 procent groei op een vergelijkbare basis.

- De marges dikten ook verder aan door de toegenomen verkopen, al was de groei van 0,9 procent vrijwel geheel toe te schrijven aan de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Wat viel nog meer op?
- Niet alleen de winkelkar, maar ook het digitale mandje is goed gevuld. De omzet bij bol.com groeide met bijna 40 procent op jaarbasis.

- De toestroom van klanten in eigenlijk alle regio’s, zowel online als in de fysieke winkels resulteerde ook in een toename van de winst per aandeel; onderaan de streep bleef 59 cent over, ongeveer de helft meer dan vorig jaar.

- Zelfs het topkwartaal van 2019, q4 met een EPS van 52 cent, werd hiermee verpulverd.

Hoe staat het met de toekomst van Ahold?
- Die is bepaald niet minder rooskleurig geworden afgelopen maanden.

- Maar ondanks de sterke cijfers blijft CEO Muller bij de eerder afgegeven prognoses.

- Niet alleen de omzetgroei en marges zijn in het eerste kwartaal hoger dan verwacht; dat geldt ook voor de investeringen om de impact van het coronavirus tegen te gaan.

- In het tweede kwartaal zal dit dus leiden tot lagere marges en een normalisering van de marges en winst per aandeel.

- Ondanks deze waarschuwende woorden zijn beleggers vooralsnog spekkoper; dividend en het inkopen van eigen aandelen gaan gewoon door.




Gerelateerde artikelen