VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel was maandag een van de grote winnaars op het Damrak nadat de verfmaker kon melden dat de winst in het tweede kwartaal hoger gaat uitvallen dan analisten verwachtten. De omzet staat weliswaar onder druk, maar de winstmarge verbetert sterk.

Een maand geleden konden wij op deze plaats al melden dat op de verfmarkt het ergste wellicht voorbij was, maar maandag bevestigde AkzoNobel in een tweede tussentijds handelsbericht dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis in juni al veel kleiner waren dan in april en mei.

Het aandeel reageerde met een vreugdesprongetje van bijna 5 procent.

Na sterke omzetdalingen in april en mei (respectievelijk min 30 en min 20 procent) bleef de daling in juni beperkt tot 5 procent. Met name de verkoop van decoratieve verven is sterk aangetrokken. In de auto-industrie en luchtvaart is de situatie nog wel zorgelijk. Regionaal valt op dat de omzet in China inmiddels weer het niveau van voor de coronacrisis nadert.

Hoewel AkzoNobel het streven naar een operationele winstmarge van 15 procent voor dit jaar eerder al had losgelaten, zag de onderneming dit getal toch verbeteren van 13,7 procent eind 2019 naar 14 procent in het tweede kwartaal. Naar eigen zeggen is dit voornamelijk te danken aan ‘tijdelijke kostenbeperkende maatregelen’.

De aangepaste operationele winst gaat omlaag van 305 miljoen naar 238 miljoen euro. Dat is een forse daling, maar voor analisten die op 179 miljoen euro rekenden een stevige meevaller. Het regende dan ook taxatieverhogingen maandag.

ING denkt dat AkzoNobel ondanks het tijdelijk loslaten van de winstdoelstelling toch op koers blijft om dat streven te halen. Analist Stijn Demeester van ING verwacht dat de consensustaxatie voor het bedrijfsresultaat over heel 2020 nu met 5 à 10 procent zal stijgen. Dat onderstreept zijn visie dat Akzo behalve van kostenbesparingen ook profiteert van prijsdalingen van ruwe materialen.

Het Belgische KBC Securities verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel maandag van 80 naar 85 euro. ING ziet het aandeel zelfs naar 90 euro gaan. Voor het weekend lag het gemiddelde koersdoel (bron: Bloomberg) van 25 analisten voor AkzoNobel nog op 81,64 euro.

AkzoNobel komt op 22 juli met het volledige halfjaarbericht. Dan zal de verrassing er wellicht af zijn, maar indien nodig duiken wij op deze plaats dan nog wat dieper de cijfers in. Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen