VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave trakteerde aandeelhouders begin dit jaar op een flinke domper toen het hen voor de komende jaren een flinke daling van de winst per aandeel voorspiegelde. Bij de halfjaarcijfers verraste het bedrijf opnieuw met de winstverwachting, alleen deed het dat nu in positieve zin.

De vastgoedonderneming denkt dit jaar een direct resultaat te boeken van 1,70 tot 1,90 euro per aandeel. Dat is aanzienlijk minder dan de 2,81 euro van 2019, maar gezien de coronacrisis zou dat geen slechte uitkomst zijn. Op termijn zal de winst per aandeel echter eerst nog verder zakken voordat deze weer zal oplopen, zo werd vandaag duidelijk.

Hoop voorzichtigheid
Bestuursvoorzitter Matthijs Storm maakte in een toelichting duidelijk dat dit zelfs nog een redelijk behoudende verwachting is. “Er zit wel een hele hoop voorzichtigheid in. Zolang er geen tweede Covid-golf komt, durf ik die range wel af te geven.”

Terwijl de coronamaatregelen werden versoepeld zijn zowel de bezoekersaantallen als de omzetten van huurders in de winkelcentra hersteld. Begin juli zat het aantal bezoekers (de footfall) in Nederland nog zo’n 10 procent onder het niveau van voor de crisis. In België en Frankrijk was dat nog zo’n 20 procent eronder.

Omdat de bezoekers gemiddeld meer uitgeven dan vroeger, zien de omzetten er alweer beter uit. Storm verwacht ook niet dat er nu in het derde kwartaal een terugval zal komen als consumenten klaar zijn met het doen van inhaalaankopen.

“In Frankrijk en België is de uitverkoop sterk gereguleerd door de overheid. Deze is overal verplaatst van juni naar juli. De effecten daarvan hebben we nu niet gehad en gaan in het derde kwartaal vallen. Dat is ook weer een positief element.”

Strategische keuzes voor ombouw winkelcentra
In de coronacrisis ziet Storm een bevestiging van de strategische keuzes die Wereldhave begin dit jaar presenteerde. De kern van het plan is om winkelcentra om te bouwen naar full service centra. Dat betekent dat een kwart van het vloeroppervlak een andere functie kan krijgen zoals een tandartspraktijk of fitnesscentrum, maar ook tot horeca, kantoren of woningen kan worden omgebouwd.

De achterliggende gedachte is dat er nog altijd te veel winkels zijn en dat het winkellandschap de komende jaren verder zal worden uitgedund. “De snelheid waarmee het gebeurt neemt toe. Sommige retailers hadden het misschien langer vol gehouden, nu ga je gewoon sneller leegstand zien. Er gaan ongetwijfeld faillissementen aankomen.”

Lange termijn doel realistisch
Bij de presentatie van de strategie had het bedrijf ook een verwachting gegeven voor de winstontwikkeling de komende jaren. Die kwam erop neer dat de winst in de komende jaren geleidelijk zal zakken naar een dieptepunt van 1,40 tot 1,50 euro per aandeel. Deze verwachting viel in februari niet goed, de koers van het aandeel ging toen hard onderuit.

Storm gaf aan dat hij nog steeds verwacht dat dit doel gehaald zal worden. Hij verwees naar een rapport van Kempen waarin werd gesuggereerd dat aan deze verwachting misschien niet zoveel is veranderd. “Dat willen we zelf niet zo hard opschrijven, maar dat zou best kunnen. Je ziet dat het toen heel conservatief was en dat we nu kunnen zeggen dat het realistisch is.”

De verwachtingen van Wereldhave vielen deze keer positief op de beurs. Het aandeel steeg na de cijferpublicatie dinsdag tot 10 procent.




Gerelateerde artikelen