VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips verwacht de komende jaren in gestaag tempo verder te groeien. Een ontwikkeling waar topman Frans van Houten veel van verwacht is de toename van het monitoren van patiënten.

Philips maakte bij de kwartaalcijfers vast bekend wat de doelen zijn voor de komende vijf jaar. Het gaat begin november de plannen verder toelichten op een dag voor investeerders en analisten maar het bedrijf liet nu al weten dat de omzet jaar-op-jaar met 5 tot 6 procent moet groeien terwijl de winstmarge met een kwart toeneemt ten opzichte van 2019.

Apparatuur en systemen voor monitoring
In een analistencall richtte bestuursvoorzitter Van Houten de aandacht op de technologie die het levert voor het monitoren van patiënten. Naast de apparatuur en de sensoren, zijn de systemen die de data verwerken hier een belangrijk onderdeel van. Ongeveer 40 procent van de omzet van de divisie ‘connected care’ komt uit deze activiteiten.

“We zijn voor de lange termijn optimistisch over monitoring”, zei Van Houten. “Dit was iets dat vooral werd gedaan op de IC-afdelingen maar we zien meer en meer dat het op de verpleegafdelingen wordt toegepast. We verwachten ook dat het buiten het ziekenhuis snel zal groeien met de monitoring van chronische patiënten en van patiënten die zijn ontslagen.”

Ziekenhuizen kunnen hierdoor betere zorg leveren en efficiënter werken. Continue surveillance vermindert de druk op ziekenhuispersoneel en de data kan ook een voorspellende waarde hebben voor de ontwikkeling van ziektebeelden.

Door de coronacrisis is de vraag naar dit soort apparatuur sterk toegenomen, net als die voor beademingsapparatuur. Van Houten verwacht dat de vraag naar beademingsmachines weer zal terugzakken, maar dat die van monitoring op peil zal blijven.

Effect coronacrisis dit jaar neutraal
Tegenover de sterke omzettoename bij ‘connected care’ staat dit jaar een omzetdaling bij de divisie ‘diagnosis and treatment’. Dit is een gevolg van het uitstel van niet-acute procedures waarvoor Philips bijvoorbeeld echo-apparaten en scanners levert.

Nu ziekenhuizen deze weer uitvoeren en bezig zijn achterstanden weg te werken, herstelt de omzet hier. Volgend jaar zal Philips dus op de andere poot steunen. Dan krimpt connected care jaar-op-jaar terwijl diagnosis and treatment groeit.

Per saldo is het korte termijneffect van de coronacrisis op Philips neutraal. Op de lange termijn lijken er echter wel ontwikkelingen te zijn die versneld worden door de crisis. Daar kan Philips de komende jaren van profiteren.

Het aandeel reageerde maandag positief op een door storingen geteisterd Damrak en werd ruim 3 procent meer waard.




Gerelateerde artikelen