VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wolters Kluwer gaat vrijwel ongehinderd door de coronacrisis. De omzet groeit bijna door alsof het een normaal jaar is. De enige echte impact is een daling van de kosten. Verwachtingen voor heel 2020 geeft het informatieconcern niet, maar uit de aankondiging over aandeleninkoop spreekt vertrouwen.

Wolters Kluwer meldde vrijdag dat de omzet de eerste negen maanden van het jaar 3 procent is gegroeid. Hierbij zijn valuta-effecten en de impact van overnames en verkopen buiten beschouwing gebleven. Een jaar geleden kwam dit groeicijfer uit op 4 procent.

Digitale diensten en terugkerende omzet
De groei zit met name in de digitale diensten, 5 procent over de eerste negen maanden. Daarbij is een steeds groter deel van de omzet terugkerende omzet in de vorm van bijvoorbeeld abonnementen.

Hier staat omzetkrimp uit de gedrukte uitgaven tegenover. Die bedroeg 23 procent in de eerste negen maanden.

Deze verschuivingen zijn al lang gaande. Digitale diensten zijn inmiddels goed voor 92 procent van de omzet. Daarnaast is 81 procent van de omzet terugkerend in plaats van eenmalig.

Er is dus wel een beperkte impact van de crisis op de meer traditionele activiteiten van het bedrijf. Die valt alleen in het niet bij de groei van de ‘moderne’ activiteiten.

Lagere kosten
De coronacrisis heeft wel een impact aan de kostenkant. Wolters Kluwer geeft bijvoorbeeld minder uit aan zakelijke reizen. Dit droeg eraan bij dat de bedrijfswinst met 17 procent steeg.

Ondanks deze betrekkelijk sterke resultaten onthoudt Wolters Kluwer zich vooralsnog van het geven van verwachtingen voor de rest van het jaar. De economische omstandigheden zouden daar nog te onzeker voor zijn.

Uit aandeleninkoop spreekt vertrouwen
Wolters Kluwer liet echter wel weten dat voor het eind van het jaar nog 75 miljoen euro aan aandelen in te kopen. Daarmee komt de totale inkoop voor dit jaar op 350 miljoen euro. Dat is evenveel als aan het begin van het jaar was voorzien. Daarnaast zal er in januari en februari nog eens voor 50 miljoen euro worden ingekocht.

Opvallend was dat een voorbehoud dat bij de halfjaarcijfers nog werd gemaakt nu ontbrak. In de zomer wees het bedrijf erop dat de aandeleninkoop elk moment opgeschort, gestaakt of aangepast zou kunnen worden. Deze passage was nu weggelaten.

Hieruit sprak enig vertrouwen in de nabije toekomst. Gezien de resultaten tot nu toe lijkt daar reden voor te zijn.

Lucratieve belegging
Het aandeel Wolters Kluwer was binnen de AEX een van beste beleggingen in het voorbije decennium. De koers stond eind 2010 op nog geen 17 euro. Bijna 10 jaar later, op iets minder dan 70 euro, kost een aandeel Wolters Kluwer zo’n 23,5 keer de winst van 2,96 euro die in het lopende jaar door analisten (bron: Bloomberg) verwacht wordt. Het dividendrendement ligt bij deze koers op 1,7 procent.

 




Gerelateerde artikelen