VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lard Friese drukt zijn stempel op Aegon. Donderdag presenteerde de nieuwe bestuursvoorzitter de strategie voor de verzekeraar. Deze heeft veel weg van de strategie die hij een half decennium geleden bij NN Group uitrolde.

Toen NN Group in 2014 naar de beurs kwam werd het neergezet als een bedrijf dat gedisciplineerd kosten zou besparen, selectief groeikansen zou pakken en veel kapitaal zou uitkeren aan aandeelhouders. Dezelfde doelen heeft Friese ook nu. De nieuwe strategie van de Haagse verzekeraar in vijf punten.

1. Duidelijke keuze voor een aantal landen

Aegon gaat zich richten op een zestal markten. Nederland, de VS en het VK zijn de drie kernmarkten voor het bedrijf. Het Iberisch schiereiland (Spanje en Portugal), China en Brazilië ziet het bedrijf als groeimarkten. De rest van de activiteiten, bijvoorbeeld die in India, Turkije en Zuidoost-Azië gaan mogelijk in de verkoop.

Bij NN Group was er een soortgelijke focus die ook wat willekeurig oogde. NN Group richtte zich in 2014 op Nederland, Japan en een aantal groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa. De winstgroei in die laatste markten bedroeg over de hele periode 8 procent per jaar, maar stelde de laatste paar jaar teleur.

2. Groei vermogensbeheer voor derden

Zoals de meeste verzekeraars hebben ook Aegon en NN Group een grote vermogensbeheertak. Friese wil dat deze naast het geld van de eigen verzekerden ook meer vermogen van derden gaat beheren. Daarvoor komt er één wereldwijd platform.

NN Group had in 2014 dezelfde doelstelling mede omdat het vermogensbeheer voor derden meer opleverde. Het heeft deze doelstelling echter niet kunnen waarmaken. In 2014 was nog meer dan 40 procent van het beheerde vermogen van andere partijen, vorig jaar was dat gezakt naar zo’n 32 procent.

3. Kostenbesparingen

Aegon gaat de komende drie jaar 400 miljoen euro snijden in de kosten. Dat komt neer op 13 procent van het totaal. In 2014 waren kostenbesparingen voor NN Group ook een belangrijke doelstelling. Bij de Nederlandse activiteiten moest 200 miljoen euro worden bespaard. Dat was ergens tussen de 10 en 15 procent.

4. Vergroting van kasstroom en dividend

Een van de eerste maatregelen van Friese bij Aegon was het verlagen van het dividend. Dit moest in lijn worden gebracht met de vrije kasstroom zodat het dividend houdbaar zou blijven.

De kostenbesparingen moeten komende jaren leiden tot een groei van de vrije kasstroom. Deze moet in 2023 uitkomen op 650 tot 750 miljoen euro, bijna een verdubbeling. Bij NN Group is het dividend vanaf 2015 met ruim 9 procent per jaar gegroeid.

5. Extra cash teruggeven door aandeleninkoop

Aegon zal extra vrije kasstromen die het genereert teruggeven aan aandeelhouders, mits er geen potentiële investeringen zijn waarmee het bedrijf waarde kan creëren. Dit zal dan gebeuren in de vorm van aandeleninkopen. Tot en met de gebruikte formulering is dit beleid vrijwel identiek aan dat van NN Group.

De oude werkgever van Friese heeft vanaf de beursgang voor 1,6 miljard euro aandelen ingekocht. Overigens werd in 2017 en 2018 geen aandeleninkoop gedaan in verband met de overname van Delta Lloyd.

Koersontwikkeling
Voor aandeelhouders van NN Group pakte de periode vanaf 2014 goed uit. Wie bij de beursgang is ingestapt heeft een koersrendement gemaakt van bijna 7 procent per jaar. Daar komt het dividend nog eens bovenop.

Tegelijkertijd halveerde de koers van het aandeel Aegon bijna. Als de strategie van Friese opnieuw werkt, ziet de toekomst er voor Aegon-aandeelhouder wat beter uit.

Beleggers keken de kat nog even uit de boom. Het aandeel Aegon verloor donderdag bijna 2 procent, terwijl de AEX omhoog ging.

 

 




Gerelateerde artikelen