VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uitbater van snellaadstations voor elektronische voertuigen Fastned voegt met Zwitserland een vijfde land toe aan haar Europese netwerk. In een interview met Effect zegt topman Michiel Langezaal dat het bedrijf naar duizend laadstations wil groeien.

Het geopende station in Zwitserland ligt vlakbij Zürich, langs de snelweg A1. Het is de eerste van 20 locaties langs Zwitserse snelwegen die Fastned heeft verkregen in een aanbesteding die in 2019 werd georganiseerd door het Zwitserse Bundesamt für Strassen (ASTRA).

Sinds de oprichting in 2012 heeft Fastned 131 snellaadstations gebouwd in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en nu dus Zwitserland. Daarnaast won Fastned dit jaar een aanbesteding voor de ontwikkeling en exploitatie van 9 snellaadstations langs belangrijke snelwegen in Frankrijk.

De expansie en de hooggespannen verwachtingen leverden het aandeel Fastned sinds begin november een ongekende koersstijging op, waarin de koers verdrievoudigde. Op ruim 40 euro vragen vriend en vijand zich af of hier geen sprake is van een luchtbel in dit aandeel dat sinds de beursgang in 2019 vooral tussen de 10 en 15 euro noteerde.

Tegen Effect zei topman Langezaal enkele dagen geleden onder meer:
“Wij hebben de ambitie dat wij duizend snellaadstations in Europa willen. We hebben er nu honderddertig en dan tel ik de zestien locaties van MisterGreen nog niet mee. Die hebben we deze zomer overgenomen. Dat zijn kleinere stations die we moeten herontwikkelen naar grotere stations. Daarnaast hebben we honderdvijftig locaties in de pijplijn die getekend zijn en waar we bezig zijn om bouwvergunningen en netaansluitingen te realiseren om te zorgen dat die stations er komen en we ook daar geld aan gaan verdienen.”

Op de vraag of de laadstations nu al winstgevend zijn, antwoordde Langezaal:
“Ja, aan iedere klant die voorbij komt verdienen wij geld. Vorig jaar hebben we laten zien dat het Nederlandse netwerk een rendement draait van 8,9 procent. Aan de andere kant hebben we nog niet zoveel stations dat we daarmee de dertig man die werken aan de uitbreiding van het netwerk kunnen betalen. Meer elektrische auto’s betekent meer klanten en dan kom je op een bepaald moment op het niveau dat je winstgevend wordt en een vrije kasstroom hebt waaruit je kunt investeren, maar dan praten we wel over een aantal jaar verder.”

In Effect 1, die begin januari verschijnt, leest u het volledige interview met Fastned-topman Michiel Langezaal.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.


 

 

 
Gerelateerde artikelen