VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips breidt de Connected Care-divisie uit met een Amerikaanse onderneming op het gebied van data. Dit voormalige onderdeel van chipproducent Qualcomm groeit snel, is winstgevend en past goed in de strategie van zorgbedrijf Philips.

Philips betaalt 635 miljoen dollar (530 miljoen euro) voor Capsule. Dit bedrijf levert een systeem waarmee ziekenhuizen al hun digitale apparatuur en al hun data met elkaar kunnen koppelen. Dat moet de resultaten en de efficiency van de zorg vergroten.

Snelle groei en winstgevend
Capsule draait op dit moment een jaaromzet van circa 100 miljoen dollar. De onderneming groeide volgens Philips vorig jaar met dubbele cijfers. Het beeld van snelle groei wordt bevestigd door de ontwikkeling sinds 2019 toen investeringsfonds Francisco Partners het bedrijf overnam. Het had toen tweeduizend ziekenhuizen als klant. Inmiddels zijn dat er 2.800.

Naast de snelle groei lijkt het bedrijf ook behoorlijk winstgevend te zijn. Philips stelt dat Capsule de winstmarge (ebita-marge) van heel Philips dit jaar al zal opschroeven. Deze winstmarge ligt rond de 13 procent.

Daar zit Capsule dus boven. Dat betekent dat het vorig al een bedrijfsresultaat van minstens 13 miljoen dollar draaide.

Omzet uit nieuwe verdienmodellen
De overname past goed in de strategie van Philips om geleidelijk een groter deel van de omzet uit nieuwe verdienmodellen te halen. In een interview met Effect legde bestuursvoorzitter Frans van Houten een paar jaar geleden uit hoe hij dat voor zich ziet.

“Binnen de zorg hebben we dan de strategie om oplossingen te bieden in plaats van alleen maar kale producten te verkopen. Een oplossing bestaat bij ons uit een product, software en diensten die als een bundel worden aangeboden om een medisch probleem op te lossen of een gezondheidsuitdaging aan te gaan.”

Met Capsule breidt Philips het producten- en dienstenpallet van Connected Care uit. De overname ‘ontsluit de kracht van data van medische apparaten’, luidde het. Daardoor wordt zowel de monitoring van patiënten beter, als de samenwerking op bijvoorbeeld de intensive care.

Abonnementenmodel
Capsule haalt daarnaast het merendeel van de inkomsten uit een abonnementenmodel in plaats van uit eenmalige verkoop. Het gaat dan om zogenaamde software-as-a-service en licenties. Daarmee draagt de overname bij aan de wens om op een andere manier geld te verdienen.

Philips betaalt ruim zes keer de omzet. Dat klinkt als een stevige waardering, zelfs als een bedrijf met dubbele cijfers groeit en winst maakt. De aankoop lijkt echter wel goed te passen in de strategische plannen van Philips onder Frans van Houten.

Het aandeel Philips reageerde dinsdag met een winst van 1,5 procent in een nagenoeg onveranderde AEX. Beleggers lijken de rationale achter de aankoop dus ook wel te zien.




Gerelateerde artikelen