VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers in Ahold kijken verder dan de omzetexplosie door Corona. Belangrijk aandachtspunt zijn de marges die het concern weet te behalen in de Verenigde Staten. Die zijn hoog ten opzichte van de concurrentie. Ahold is niet bang voor margedruk in deze zo belangrijke markt, zo werd onlangs duidelijk tijdens de aandeelhoudersvergadering.

De Nederlands-Belgische grootgrutter Ahold Delhaize is in omvang de vierde supermarktketen in de Verenigde Staten. Het concern is aan de Amerikaanse oostkust actief met de supermarktformules Stop & Shop, Giant, Food Lion en Hannaford. Omdat de Verenigde Staten goed zijn voor meer dan 60 procent van de omzet en bijna 70 procent van de operationele winst van het supermarktconcern zijn de trans-Atlantische ontwikkelingen uitermate belangrijk voor beleggers.

Lees de VEB briefdirect naar de brief aan Ahold Delhaize

De omzet van Ahold Delhaize USA bedraagt 45 miljard euro en verbleekt daarmee bij de verkopen van Walmart van omgerekend ongeveer 430 miljard euro. Ook supermarktconcerns Kroger en Albertsons zijn groter. Des te opvallender dat de operationele winstmarge bij Ahold Delhaize USA (2020: 5,4 procent) een stuk hoger ligt dan vergelijkbare bedrijven als Kroger (3,1 procent) en Albertsons (3,7 procent*). Het roept vragen op bij beleggers over de houdbaarheid van deze relatief hoge marges.


Bron: jaarverslagen, *voor kalenderjaar 2020 bij Albertsons analistentaxatie Bloomberg

Tijdens de vorige week gehouden jaarvergadering zei topman Frans Muller dat de marktpositie van Ahold Delhaize nog altijd goed is. Hij wees naar de nummer 1 en 2 posities die het supermarktconcern aan de Amerikaanse oostkust heeft. Ahold Delhaize is volgens Muller zeer concurrerend en klanten weten de winkels daar goed te vinden waardoor het supermarktconcern in bijna alle Amerikaanse staten waar het actief is marktaandeel wint.

Daarnaast houdt Ahold Delhaize vast aan een strakke kostendiscipline. Deze factoren helpen Ahold Delhaize  aan een relatief goede winstgevendheid.

Geen zero sum
De concurrentie, waaronder discounters Aldi en Lidl, is in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten erg sterk. Toch is het in zuidelijke staten actieve Food Lion de snelst groeiende Ahold Delhaize-keten in de Verenigde Staten. Volgens Muller weet Food Lion al 33 opeenvolgende kwartalen een positieve vergelijkbare omzetgroei neer te zetten. Dat betekent dat er in winkels die al meer dan een jaar open zijn ieder jaar meer omzet wordt behaald.

Volgens Muller is het dan ook niet zo dat de opmars van discountformules ten koste gaat van de positie van Ahold Delhaize. “Als de discounters winnen, betekent dat niet dat anderen zoals wij zouden verliezen. Er zijn veel partijen in de markt. Een aantal grote concurrenten en kleinere concurrenten’’, aldus Muller. Zo won Food Lion volgens Muller vorig jaar aanzienlijk marktaandeel ten opzichte van de concurrentie. Ahold Delhaize voegde het afgelopen jaar ook 62 winkels toe door deze over te nemen van concurrent Southeastern Grocers waarmee de marktpositie van Food Lion is verstevigd.

De opmerkingen over het concurrentieveld passen bij het beeld dat Muller eerder dit jaar geschetste tijdens een interview met de Financial Times. Muller gaf aan verdere consolidatie in de Verenigde Staten te verwachten omdat kleinere supermarktketens de concurrentiestrijd niet aankunnen. Zo hebben deze partijen bijvoorbeeld te weinig (financiële) middelen om mee te kunnen komen in de voortdenderende digitalisering. Muller verwacht meer overnames te doen op de versnipperde Amerikaanse markt.

Supermarktketens erg lokaal
De algehele hogere winstgevendheid van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten in vergelijking met concurrenten moet volgens Muller niet landelijk bekeken worden. Muller beaamde weliswaar dat sprake is van een hoge winstgevendheid van de Amerikaanse activiteiten, maar wees ook op het feit dat de supermarktketens erg lokaal zijn. “En de oostkust is bijvoorbeeld heel anders dan de westkust”, aldus Muller (Ahold Delhaize zit alleen aan de oostkust, red.). Een directe vergelijking met concurrenten maken is dan ook niet eerlijk.

Ahold Delhaize meent dat de relatief hoge marktaandelen in combinatie met de kracht van het merk van de supermarktketen een zeer sterke combinatie is. De afgelopen jaren heeft Ahold Delhaize een aantal acties ondernomen om competitief te blijven. “We gaan nu naar een zelfdistributieketen aan de oostkust om al onze merken op de meest efficiënte manier met elkaar te verbinden”, aldus Muller. Ahold Delhaize heeft ook geïnvesteerd in digitale technologie en de vergroting van de slagkracht van de private labels.

“Het beschermen en vergroten van onze marges is hard werken, en je moet veel dingen tegelijk doen”, aldus Muller. Ahold Delhaize is volgens hem goed gepositioneerd.




Gerelateerde artikelen