VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De energietransitie heeft vorig jaar een versnelling gekregen. In herstelpakketten is veel aandacht voor verduurzaming en bijvoorbeeld de auto-industrie lijkt de overstap naar elektrisch te versnellen. Zo pakt de coronacrisis voor de duurzame energiesector op de lange termijn goed uit. Tegelijk hebben verschillende duurzame bedrijven nu last van de nasleep van de coronacrisis.

Aandelen in bedrijven als windturbinebouwers Vestas en Siemens Gamesa, of het in Amsterdam genoteerde Alfen, zijn in 2021 naar recordhoogten gestegen. De verwachting van beleggers dat de coronacrisis de definitieve doorbraak betekent voor de energietransitie speelt hierin zeker een rol.  

Snelle omzetgroei Alfen 
De bedrijven zelf lijken die versnelling ook te zien. Alfen herhaalde deze week dat de energietransitie aan snelheid wint. Het bedrijf verwacht dit jaar 20 tot 30 procent omzetgroei te halen. 

In het eerste kwartaal boekte het opnieuw spectaculaire groeicijfers. De omzet uit systemen voor energie-opslag op jaarbasis nam met 111 procent toe. Dit is het gevolg van de sterke toename van het aanbod van duurzame energie waardoor het steeds vaker voorkomt dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. 

De snelle groei van het aantal elektrische voertuigen op de weg stuwt ondertussen de divisie die apparatuur voor laadpalen levert. Hier groeide de omzet op jaarbasis met 46 procent. 

Volle orderboeken windindustrie 
In de windindustrie zijn de verwachtingen ook verder verbeterd. Funderingsbouwer Sif Group meldde dat het orderboek tot in 2023 gevuld is. De industrie maakt op dit moment de stap naar windturbines die 13 tot 15 megawatt vermogen leveren. Het maximum op dit moment is 12 megawatt. 

Vestas en Siemens Gamesa, de twee grootste Europese windturbineproducenten hebben op het moment de volste orderboeken ooit. Bij Vestas staat het orderboek op bijna 45 miljard euro, oftewel meer drie keer de jaaromzet over 2020. 

Topman van Siemens Gamesa Andreas Nauen liet optekenen ‘groeiende politieke steun’ te zien voor de overgang naar een CO2-arme economie en voor nieuwe doelen voor duurzame energie. Die doelen vertalen zich uiteraard in extra vraag naar de turbines die het bedrijf levert. 

Vestas is zijn investeringen aan het opschroeven. Vorig jaar werd circa 700 miljoen euro geïnvesteerd, voor dit jaar is het doel 1 miljard euro. Ten opzichte van de omzet loopt dat investeringsbedrag ook op. Vestas komt van 4 procent in 2015 en zit nu rond de 6 procent. 

Problemen in keten 
Tegelijkertijd hebben deze concerns op de korte termijn wel last van de coronacrisis, die tot problemen leidt in de toeleveringsketen. Stijgende kosten voor grondstoffen doen ook steeds meer pijn. 

Siemens Gamesa verlaagde daardoor de omzetverwachting voor het gebroken boekjaar dat over vier maanden afloopt. Vestas zag de omzet in het eerste kwartaal zelfs met 12 procent dalen door problemen in de toeleveringsketen. 

Ook het Nederlandse Alfen ondervindt, de sterke omzetgroei ten spijt, hinder van de coronacrisis. Zolang de epidemie nog niet volledig onder controle is zal dat nog invloed hebben in de markten waar het bedrijf actief is. 

Voor de waardecreatie op de lange termijn zal dit er waarschijnlijk niet zoveel toe doen. Dat de energietransitie nu goed op stoom komt is uiteindelijk relevanter. 




Gerelateerde artikelen