VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pharming is uit een diep dal geklommen en heeft flink zelfvertrouwen gewonnen. Beleggers moeten hopen dat de nichespeler zichzelf niet gaat overschatten en te dure acquisities pleegt.

Een medicijn op de markt en een solide balans, die dankzij een positieve kasstroom alleen maar sterker wordt. Gezien het turbulente verleden waarbij het voortbestaan van Pharming jarenlang aan een zijden draadje hing, zou je verwachten dat bestuursvoorzitter Sijmen de Vries en zijn collega’s even op adem willen komen.

Nee, de biotechnologieonderneming zet de marathon voort. Ruconest – het middel tegen een zeldzame acute zwellingsziekte en enige medicijn dat Pharming op de markt heeft gebracht – moet wereldwijd via het eigen verkoopkanaal bij meer patiënten landen. Bovendien probeert Pharming Ruconest ook voor andere ziektes goedgekeurd te krijgen. Tot slot wil ze kansrijke medicijnen kopen of op zijn minst een verkooplicentie erop bemachtigen, waarmee de prille pijplijn met eigen toekomstige medicijnen kan worden aangevuld. De ambitie is om binnen drie jaar geacquireerde (licenties van) medicijnen op de markt te brengen.

Tegenvallers waren er zeker vorig jaar. De ontwikkeling van de eigen pijplijn heeft vertraging opgelopen door de COVID-19 pandemie. De dalende dollar drukte de winst voor belasting met bijna 17 miljoen euro in 2020. En tot slot zou concurrent Pharvaris werken aan een pil, daarmee Ruconest (dat intraveneus wordt toegediend) bedreigend. De Vries reageerde vrij laconiek in de aandeelhoudersvergadering op dat laatste en leek zich geen grote zorgen te maken. Pharvaris heeft nog veel goedkeuringshordes te nemen en het is maar de vraag of de pil werkzamer is dan Ruconest en wat de bijwerkingen zijn. Ook zag hij vooralsnog geen bedreiging van het onderscheidende transgene technologieplatform waarmee Pharming haar eigen medicijnen ontwikkelt.

Ondanks de drukbevolkte markt waarin Ruconest concurreert, ziet De Vries groeikansen. De preventieve medicijnen voorkomen lang niet alle zwellingsaanvallen, zodat Ruconest als acuut medicijn bij meer patiënten in het vizier komt.

Pharming jaagt
De successen van de afgelopen paar jaar hebben Pharming weliswaar verlost van het predicaat “zorgenkind”, maar daarmee is de onderneming nog niet meer dan een kleine nichespeler in een sector waar in miljarden wordt gedacht. De VEB stelde dat Pharming zich beter kan positioneren als prooi in plaats van jager, zeker gezien de torenhoge waarderingen van biotechnologieondernemingen. Dankzij de sterke balans en positieve cashflow hoeft de onderneming niet meer met de rug tegen de muur te onderhandelen. Zoals verwacht hield De Vries vast aan de ingezette strategie.

Geen dividend
Ook was er geen gewillig oor om op zijn minst het dividendbeleid – lees: geen dividend – te heroverwegen. De VEB suggereerde om bijvoorbeeld 30 procent van de vrije cashflow als dividend uit te keren, waarmee het aandeel voor een grotere groep beleggers interessant wordt. Een te verwachten hogere aandelenkoers is ook handig indien de acquisities deels met het eigen aandeel worden betaald. De Vries wilde maximale flexibiliteit houden, want veel overnames worden deels in contanten betaald. Bovendien zorgen prooien vaak aanvankelijk voor een negatieve operationele kasstroom.




Gerelateerde artikelen