VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vlak voordat VDL een definitief vijandig bod wilde doen op Neways legt een miljonair uit Twente een hoger bod op tafel. Met welke scenario’s moeten aandeelhouders in Neways nu rekening houden?

Waar VDL had gehoopt op een Brabants onderonsje bij de overname van Neways incasseert het nu tegenvaller na tegenvaller.  

Neways liet eind mei tot verbazing’ van VDL weten geen heil te zien in een overname door het Brabantse conglomeraat omdat het de geboden prijs van 13 euro per aandeel te mager vond.   

Vlak voordat VDL een definitief vijandig bod op Neways wilde neerleggen – een zeldzaamheid in Nederland – meldde zich eind vorige week een buitenstaander met een alternatief bod.  

Die buitenstaander is de Twentse investeerder Bernard ten Doeschot die, via zijn investeringsmaatschappij Infestos, bereid is 14,55 euro te betalen voor een aandeel van de fabrikant van elektrische componenten voor chipmachines, ademhalingsapparaten en elektrische bussen.  

Het bestuur en de commissarissen van Neways bevelen het nieuwe bod nu wel unaniem aan en spreken van een ‘aantrekkelijke waarde voor de aandeelhouders’.  

Welke scenario’s liggen er nu op tafel voor Neways, en wat betekent dit voor de aandeelhouders? 

Scenario 1: Biedingsstrijd leidt tot hoger bod  
Begin mei, vlak nadat VDL’s interesse in Neways bekend werd, kwam plots naar buiten dat Ten Doeschot een belang van 3 procent had genomen in het aan de lokale markt genoteerde elektronicabedrijf. 

Hij stoorde zich aan de gang van zaken en sprak zich ferm uit tegen VDL’s bod. Dat zou ‘veel te laag’ zijn. Bovendien zou in de ogen van Ten Doeschot, die miljonair werd met de verkoop van Norit waar hij cfo was, een zelfstandig Neways veel beter kunnen presteren.  

Dat waren dus geen loze woorden.  

Al is ook niet helemaal uitgesloten dat Ten Doeschot met deze zet een hoger bod af wil dwingen bij VDL. Volgens Het Financieele Dagblad zou VDL nog overwegen of het over het bod van Infestos heen zal gaan. 

Beleggers sluiten een hoger bod van VDL of zelfs een biedingsstrijd niet uit. Na een aankondiging van een overname noteert de koers van de prooi normaliter een paar procent onder het bod  zeg maar een verzekeringspremie voor als de deal onverhoopt afketst en het aandeel terugvalt 

Maar bij Neways is de koers de laatste dagen niet onder het bod van 14,55 euro gedoken 

Scenario 2: VDL en Infestos trekken bod in, beursnotering behouden  
Een andere wending kan zijn dat VDL geen zin heeft in een biedingsstrijd en zijn poging staakt 

Eind mei liet VDL weten dat 68,70 procent van de aandeelhouders van Neways hun stukken al hadden toegezegd aan het industrieconcern uit Eindhoven tegen de geboden 13 euro per aandeel.

Maar omdat het bod van Infestos meer dan tien procent hoger ligt kunnen deze aandeelhouders onder die toezegging uit. En dat zal ook moeten gebeuren wil Ten Doeschot het bod doorzetten – in het jargon gestand doen 

De investeerder heeft laten weten dat het bod alleen wordt doorgezet als minimaal 60 procent van de aandelen wordt aangemeld.  

Dat VDL – met circa 27 procent van het kapitaal de grootste aandeelhouder in Neways – zijn stukken zal aanmelden is onwaarschijnlijk.  

Dit maakt het cruciaal wat de andere grootaandeelhouder, ZGB Capital van de Brabantse vastgoedondernemer Frank Zweegers, gaat doen. Zweegers, die volgens het Eindhovens Dagblad in het verleden vastgoed verhuurde aan VDL, heeft iets meer dan 25 procent van de aandelen Neways. 

In het persbericht wordt gemeld dat een ‘onherroepelijke’ overeenkomst met ZGB één van de voorwaarden is die Infestos stelt aan het doorzetten van de overname.   

Maar mocht ZGB Capital trouw blijven aan (het lagere bod van) VDL, dan wordt de aanmeldingsdrempel van 60 procent niet gehaald. Ten Doeschot zet het bod dan niet door.  

Het is niet helemaal uitgesloten dat Ten Doeschot op dit scenario hoopt, en er misschien wel op rekent 

In dit scenario is namelijk goed mogelijk dat VDL – in een eerder stadium – zijn bod heeft moeten intrekken omdat het wel erg schraal afsteekt bij het alternatieve bod dat nu voorligt 

Hiermee zou het doel dat van Doeschot voor ogen kan hebben – plat gezegd Neways op de beurs houden – worden behaald. En dat zonder een cent (overnamepremie) te betalen. Door de lage aanmeldingen wordt het bod immers ingetrokken.  

Ten Doeschot zag volgens het Eindhovens Dagblad begin mei veel heil in het behoud van de beursnotering voor Neways. 'Een beursnotering geeft je toegang tot de financiële markten en veel meer profiel naar investeerders, klanten en leveranciers. Dat kan je groei als bedrijf verder aanjagen.' 

De investeringsmaatschappij van Ten Doeschot maakte klappers met de beursnotering van laadpalenconcern Alfen in 2016 en waterfiltertechnologiebedrijf NX Filtration in juni dit jaar 

Scenario 3: Ten Doeschot veegt toch alle aandelen op  
Indien meer dan 85 procent van het aandelenkapitaal wordt aangemeld, zal Ten Doeschot toch proberen alle aandelen in handen te krijgen, zo is te lezen in het persbericht. Er wordt gewaarschuwd dat tactieken om de minderheidsaandeelhouder uit te roken hierbij niet zullen worden geschuwd. 

In dit scenario zal de beursnotering wel worden geschrapt.  

Heel aannemelijk is dit allemaal niet, want VDL zal zijn stukken moet aanmelden om de grens van 85 procent te halen.  

Twee bieders, twee verhalen 


- VDL is behalve aandeelhouder ook een grote klant van 
Neways. Vorig jaar nam VDL voor 30 miljoen euro - circa 6 procent van de groepsomzet van Neways - aan producten af van het concern uit Son.
 

- VDL zal betogen dat de strategische fit met Neways groter is dan die van Infestos. Het conglomeraat wil de elektronische componenten van Neways versleutelen in de eigen producten die het verkoopt, bijvoorbeeld bussen. Hierdoor zou VDL een betere propositie naar eigen klanten kunnen bieden, en wellicht een hogere winstmarge afdwingen.   

- Ten Doeschot is een pure investeerder en heeft een andere visie. Hoewel niet hardop uitgesproken zal hij menen dat Neways juist te veel naar de pijpen danst van spelers als VDL. Door zelfstandig te blijven kan het inzetten op winstgevendere producten en segmenten, waarbij expliciet de energietransitie wordt genoemd. De Twentenaar laat weten dat dit in het verleden onvoldoende is gebeurd.  

- Voor aandeelhouders is nu in ieder geval duidelijk dat 14,55 euro meer is dan 13 euro. Al vindt de VEB het bod van Ten Doeschot nog steeds niet heel aantrekkelijk. 

- Het Add Value Fund, met circa 5 procent van de aandelen, zal waarschijnlijk niet aanmelden. In de nieuwsbrief van april becijferdeAdd Value op basis van multiples van vergelijkbare bedrijven dat Neways minimaal 17 euro per aandeel waard is.  




Gerelateerde artikelen