VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na een eerste afgewezen bod op haar belang in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood wacht Just Eat Takeaway (JET) nog op een goede prijs. Het ligt voor de hand dat Prosus (nogmaals) met een bod komt, maar dan zal de investeringsmaatschappij met een beduidend hoger bod moeten komen. De VEB doet een gooi naar het bedrag dat JET minimaal zou willen hebben.

Toen het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Prosus onlangs met haar jaarcijfers kwam, zat daar voor het eerst ook een inkijkje bij in de prestaties van het Braziliaanse iFood.

Prosus heeft een meerderheidsbelang (twee derde) in deze maaltijdbezorger die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot de grootste speler op de Braziliaanse markt voor maaltijdbezorging. Het resterende belang van 33 procent is in handen van Just Eat Takeaway dat het iFood-belang begin vorig jaar kreeg bij de overname van het Britse Just Eat.

JET-topman Jitse Groen heeft al aangegeven zijn iFood-belang alleen te willen verkopen bij een bod dat ‘de superieure groei van de Braziliaanse maaltijdbezorger weerspiegelt’. Hij zegt al meerdere biedingen te hebben ontvangen, waarvan het hoogste tot nu toe 2,3 miljard euro bedroeg.

“Dit komt niet overeen met de waarde van deze snelgroeiende en strategisch belangrijke speler”, aldus ceo Groen. In de markt wordt aangenomen dat Prosus de bieder was. De technologie-investeerder probeerde eerder Just Eat voor de neus van - toen nog - Takeaway.com weg te kapen.

Waardering
JET heeft vanzelfsprekend geen minimumbedrag genoemd, dat zou niet handig zijn in het onderhandelingsspel. De VEB doet wel een gooi naar het minimale bedrag dat JET zou willen hebben.

Om een inschatting te maken van de daadwerkelijke waarde van iFood kan gekeken worden naar vergelijkbare beursgenoteerde maaltijdbezorgers. Volgens sectorkenners is het Chinese Meituan het best vergelijkbaar met iFood vanwege onder andere het groeiperspectief, de marktpositie en de winstgevendheid van logistieke activiteiten.

Het aandeel Meituan is genoteerd op de beurs van Hong Kong en heeft op dit moment een beurswaarde van ongeveer 190 miljard euro. Maar Meituan is niet alleen maaltijdbezorger. Het is ook actief met bijvoorbeeld hotelreserveringen en taxidiensten. De maaltijdbezorgactiviteiten zijn volgens analisten goed voor ongeveer 40 procent van de waarde van het bedrijf. Als hiervoor gecorrigeerd wordt, en we in ogenschouw nemen dat de economie van China circa acht keer groter is dan die van Brazilië, levert dit een waarde voor het 33 procent belang in iFood op van meer dan drie miljard euro.

Snelle groeier
Brazilië heeft zich in betrekkelijk korte tijd ontpopt tot een lucratieve markt. iFood is volgens mede-eigenaar JET met een marktaandeel van circa 80 procent veruit de grootste speler in Brazilië.

Die marktpositie lijkt afgaande op informatie die Prosus eerder deelde tijdens haar beleggersdag (Capital Markets Day) behoorlijk stabiel. Het lijkt er dan ook op dat iFood in staat is om de belangrijkste concurrenten Rappi en UberEats van zich af te houden.

Stevige groei bij iFood


Bron: jaarcijfers Prosus

Op haar bestelplatform zijn 284 duizend restaurants aangesloten en de maaltijdbezorger is actief in meer dan 1200 Braziliaanse steden. Het afgelopen jaar steeg de bruto handelswaarde, de gross merchandise value (GMV), tot meer dan vijf miljard dollar. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal orders steeg, waarbij zowel nieuwe als bestaande klanten vaker bestelden. Ook wist iFood een dikkere commissie af te romen (take rate). Gevolg was dat de omzet iets sneller toenam dan de GMV.

Het is aannemelijk dat maaltijdbezorging in Brazilië door het omvangrijke en groeiende aantal klanten en orders de komende jaren lucratiever zal worden. Het grootste deel van de 212 miljoen Brazilianen woont in stedelijk gebied (circa 85 procent). Het is daar vanwege de hoge bevolkingsdichtheid aantrekkelijker om maaltijden te bezorgen dan in veel andere landen.

iFood is echter van oorsprong, net als JET, een marktplaats die restaurants en klanten bij elkaar brengt via een bestelplatform (online en app) en een commissie toucheert per bestelling. Dit zogenaamde marktplaatsmodel is lucratiever dan het model waarbij ook de bezorging wordt verzorgd voor de restaurants.

In het voordeel van iFood is dat de bij haar aangesloten restaurants ongeveer 65 procent van de maaltijdorders zelf ter hand neemt. Dat betekent dat iFood vaak niet de minder rendabele bezorging hoeft te doen. Bij concurrenten Rappi en Uber Eats ligt dat percentage veel lager. Als gevolg hiervan is iFood winstgevender dan de twee kleinere spelers en heeft het meer financiële armslag om de concurrentiestrijd aan te gaan.

Activisme bij JET
Het is afwachten met welke prijs JET genoegen gaat nemen. Omdat de beurskoers van het bedrijf al enige tijd onder druk staat, kreeg Jitse Groen recent een venijnige brief van de Britse aandeelhouder Oceanwood Capital Management.

Die partij dringt aan op een snelle verkoop van het belang, de prijs is daarbij van ondergeschikt belang. Reden voor de haast is dat de Britten vrezen dat JET bij de huidige koersniveaus wel eens zelf een overnameprooi kan worden. Om een ondermaats bod op JET te voorkomen zou Groen de opbrengst van de verkoop van het iFood-belang snel moeten gebruiken om eigen aandelen in te kopen om zo de beurskoers op te stuwen.




Gerelateerde artikelen