VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 7/8, die vorige week bij de leden van de VEB in de bus viel, een onderzoek naar de kosten die gemoeid zijn met de verschillende manieren waarop in cryptovaluta kan worden belegd. Die zijn vaak erg hoog, zo bleek.

De afgelopen weken waarschuwden verschillende autoriteiten voor beleggen in cryptomunten. Een onderbelicht risico is dat door de gebrekkige verhandelbaarheid de kosten van handelen in de blockchainmunten hoog zijn. Handelsplatforms en fondsaanbieders verdienen goud geld aan de munt, beleggers lopen de risico’s.  

Geen enkel beleggingsthema dat zo onder de aandacht staat als cryptobeleggen. Wereldwijd gaat het om enkele honderden digitale munten die 24 uur per dag verhandeld worden.  

Alleen al de drie populairste munten –  bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en ripple (XRP) – vertegenwoordigen samen  een marktwaarde van bijna negenhonderd miljard Amerikaanse dollar. Dat is bijna net zoveel als de gehele Nederlandse economie. Serieus geld dus.  

In een recent opiniestuk in het FD kwam CPB-voorman Pieter Hasekamp met de suggestie dat de bitcoin (de grootste cryptomunt) maar beter verboden kan worden. Hasekamp wees onder meer op ‘regelrechte zwendelpraktijken’, de lage waardevastheid van de munt en het extreme stroomverbruik. Ook zou volgens de econoom ‘het klappen van de cryptozeepbel onvermijdelijk zijn’.  

Tot verbieden zal het in Nederland niet snel komen, zo verzekerde de politiek de verontruste cryptobeleggers. De nationale inzet blijft op regulering en daarmee worden cryptomunten steeds gangbaarder.  

Maar betekent dit ook dat een belegger cryptomunten moet toevoegen aan zijn beleggingsportefeuille?   

Beleggers die in crypto willen beleggen hebben verschillende mogelijkheden. Maar ongeacht het instrument, de belegger stuit in alle gevallen op één groot overkoepelend probleem: gebrekkige liquiditeit. Dit vertaalt zich in hoge kosten en leidt regelmatig tot heftige koersschommelingen. 

Bestudering van het orderboek van cryptobeurs Bitfinex over de periode van januari tot juni van dit jaar laat zien dat bij tijd en wijle de vaste grond onder de voeten van de cryptomarkt verdwijnt. 

Op het populaire platform komt het geregeld voor dat de vraag naar de munt compleet opdroogt. Een verkoper kan zijn munten dan alleen kwijt tegen een ramsj-koers. De gebrekkige liquiditeit is een onderbelicht risico van beleggen in crypto’s en wordt mede veroorzaakt doordat handel plaatsvindt op meerdere cryptobeurzen.  

Het volledige onderzoek leest u in Effect 7/8, het extra dikke zomernummer van het beleggersmagazine van de VEB dat vorige week verscheen. Leden kunnen het hier lezen.  

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect 11 keer per jaar.