VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Just Eat Takeaway (JET) stevent dit jaar af op een verlies dat tot drie keer groter is dan eerder naar beleggers werd gecommuniceerd. De grote vraag is of het concern ‘in control’ is en of de geloofwaardigheid van het bedrijf niet is aangetast.

De koers van maaltijdbezorger JET ging donderdagochtend met negen procent onderuit. Beleggers zijn zich overduidelijk rot geschrokken.  

JET probeerde er tijdens de analistenbijeenkomst nog omheen te praten, maar voor de goede verstaander was zonneklaar dat de maaltijdbezorger een onvervalste winstwaarschuwing gaf.  

Topman Jitse Groen zet hiermee mogelijk zijn geloofwaardigheid op het spel. 

Groter verlies  
JET meldde donderdag in haar tussentijdse handelsbericht dat de bruto transactiewaarde (gross transaction value, of GTV) dit jaar ergens uit zal komen tussen de 28 en 30 miljard euro, inclusief de overgenomen Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub. Daarbij gaf JET aan dat de aangepaste EBITDA-marge als percentage van de GTV tussen de min 1 en min 1,5 procent zal komen te liggen 

Wie dit doorrekent komt in het midden van de bandbreedte uit op een EBITDA-verlies van circa 360 miljoen euro. 

Dat verwachte verlies is veel groter dan waar analisten en beleggers rekening mee hielden. JET had hen eerder dit jaar nog gemeld dat rekening moest worden gehouden met zo’n 60 tot 80 miljoen euro EBITDA-verlies, exclusief Grubhub. De verliezen lijken zich bij JET dan ook veel sneller op te stapelen dan eerder verwacht 

Naar aanleiding van deze update zullen beleggers gaan twijfelen of Groen wel voldoende ‘in control’ is.  

Verstoppertje 
Een doorwrochte toelichting door het bestuur van JET bleef tijdens de analistenbijeenkomst uit.  

JET meldde dat het grootste deel van de pijn in Canada en de Verenigde Staten (200 miljoen euro) zit, waar lokale overheden een plafond introduceerden voor vergoedingen die maaltijdbezorgers in rekening mogen brengen.   

Maar details over de overige 80 tot 100 miljoen euro aan extra verliezen bleven uit. Daarvoor moesten analisten volgens JET wachten op de halfjaarcijfers die het bedrijf medio augustus publiceert. 

In Noord-Amerika hebben diverse lokale overheden de commissiepercentages van JET’s dochterbedrijven en concurrenten als DoorDash en Uber Eats tijdelijk gemaximeerd met als doel restaurants tijdens de coronapandemie meer lucht te geven. Dat was al langer het geval in steden als Chicago, New York, San Francisco en Toronto. Maar daar kwamen in het afgelopen kwartaal nog enkele Canadese steden bij. Groen liet tijdens de analistenbijeenkomst weten verrast te zijn door het feit dat in Canada ook het afgelopen tweede kwartaal nog forse limieten op de fees werden ingevoerd, terwijl het erop leek dat de pandemie op zijn retour was. 

Analisten hielden in aanloop naar de trading update rekening met 60 tot 80 miljoen euro EBITDA-verlies in 2021. Een analist vroeg zich openlijk af hoe de nieuwe winstverwachting zich verhoudt tot deze eerder gecommuniceerde 60 miljoen euro.   

JET-cfo Brent Wissink vroeg daarop aan de betreffende analist enigszins verward naar welke 60 miljoen euro hij eigenlijk refereerde 

Snel sprong een woordvoerder van JET Wissink bij en ontkende dat het cijfer van 60 miljoen euro überhaupt eerder door JET was gedeeld. Uit het transcript van de analistenbijeenkomst van maart dit jaar blijkt echter dat het diezelfde woordvoerder was die dit cijfer destijds heeft genoemd.  

Analisten werden afgelopen zes maanden steeds voorzichtiger in EBITDA-prognose voor JET 

Bron: Bloomberg, EBITDA prognose voor 2021 in miljoenen, periode 31 december 2020 t/m 14 juli 2021 

Als we de scheur in de broek van de fee caps van 200 miljoen euro buiten beschouwing laten, dan blijft nog steeds een flinke kloof over tussen het oude verwachte verlies (minus 60 tot 80 miljoen euro) en de nieuwe prognose (gemiddeld minus 160 miljoen euro).  

Tijdens de bijeenkomst wees Groen als reden voor de tegenvallende verwachting ook op de marketinguitgaven voor het EK voetbal. JET was één van de hoofdsponsors van het evenement, maar dat die kosten deze zomer gemaakt zouden worden, was vorig jaar al bekend 

Bezorging kost handenvol geld 
JET zal de komende maanden echter ook moeten investeren in het overgenomen Grubhub. Bovendien heeft JET de afgelopen maanden vermoedelijk veel meer geld uitgegeven aan het winnen van verlieslatende orders in het Verenigd Koninkrijk, waarbij de maaltijdbezorger ook de bezorging (logistiek) van restaurantmaaltijden in handen neemt. 

Topman Groen zei hierover dat hij deze investeringen, zoals hij deze noemt, wilde afbouwen na het eerste kwartaal. Maar omdat de pandemie aanhield, moest JET toch besluiten deze door te laten lopen.  

Dat JET vol inzet op het versterken van haar positie in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Londen, en concurrenten als Uber Eats en Deliveroo wil verzwakken, valt goed te begrijpen. 

Maar dan is het wel zo netjes om de gevolgen van die keuze goed uit te leggen aan beleggers en analisten. Inmiddels zal het EBITDA-verlies bij de gezamenlijke logistieke activiteiten (zonder rekening te houden met de lucratieve marktplaatsorders) van JET dit jaar al snel een miljard euro bedragen. Dat is iets waar sommige beleggers nerveus van worden.  

Geloofwaardigheid 
Volgens Groen hebben de EBITDA-verliezen inmiddels een piek bereikt en zijn er verschillende katalysatoren om de winstgevendheid op korte termijn te verbeteren, zonder de omzetgroei aan te tasten. Het zou volgens Groen dan ook ‘niet zo moeilijk’ zijn om de EBITDA te verbeteren in de rest van het jaar.  

Ten eerste zal de genoemde limiet op de commissies in Canada en de Verenigde Staten nog maar van korte duur zijn. Daarnaast hebben bijvoorbeeld concurrenten als Deliveroo en Uber Eats in het Verenigd Koninkrijk een bezorgfee die zomaar 4 tot 5 pond per order hoger ligt dan die van JET.  

Als JET de bezorgfee in het Verenigd Koninkrijk dan ook verhoogt worden verliezen snel ingelopen. Daarnaast ziet Groen ook mogelijkheden om de komende maanden in Londen efficiënter maaltijden te bezorgen, om zo de kosten te drukken. 

Beleggers lijken niet overtuigd door de woorden van Groen. Het aandeel JET zakte donderdag gedurende de handelsdag dieper in het rood. Analisten en beleggers houden niet van dergelijke grote verrassingen.  

Vertrouwen in JET krijgt een deuk


- JET-
ceo Jitse Groen heeft geen enkele fiducie dat platforms die in continentaal Europa verantwoordelijk zijn voor het bezorgen van maaltijden ooit rendabel zullen worden. Het is vele malen lucratiever om louter als marktplaats te fungeren waarbij tegen een commissie restaurants en klanten bij elkaar worden gebracht, en het restaurant zelf over de bezorging gaat. 
 

- Maar nu wordt JET steeds meer gedwongen om ook maaltijden te bezorgen door felle concurrentie van spelers als Uber Eats en Deliveroo. Groen beweert dat de extra investeringen die in een eigen bezorgnetwerk worden gedaan zich terugbetalen als de concurrentie het voor gezien houdt. Bovendien zouden de gewonnen klanten op andere dagen ook bij winstgevende marktplaatsrestaurants bestellen. 

- Maar beleggers lijken steeds meer te twijfelen aan die theorie. In ieder geval kost de uitbreiding in eigen bezorgdiensten klauwen met geld. JET zal hier dit jaar al snel een miljard euro op moeten toeleggen waardoor het bedrijfsresultaat op groepsniveau – dat is dus inclusief de lucratieve marktplaatsorders – diep in het rood duikt.  

- Het gevolg is dat analisten bijna iedere maand hun winstverwachting (EBITDA) voor dit jaar naar beneden moeten bijstellen (zie grafiek) 




Gerelateerde artikelen