VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deze zomer zet de VEB de schijnwerper op een aantal aandelen die hier in Nederland wat minder vaak in het beleggingsnieuws zijn. De VEB keek naar de resultaten uit de afgelopen jaren en de consensustaxaties. Hieronder twee relatief voordelige Amerikaanse toeleveranciers van de chipindustrie.

De uitstekende cijfers die ASML vorige week kon overleggen gaven aan hoe goed het gaat met de chipsector. Nederlandse beleggers zagen hun aandelen ASML, maar ook die van ASM International en BESI de laatste jaren meermaals over de kop gaan.  

De Amerikaanse marktleider in apparatuur voor de chipproductie, Applied Materials, was ook een uitstekende belegging. Dat deze bedrijven zelf ook winstmachines zijn schreven wij al in Effect 5 van dit jaar. 

Maar veel aandelen in deze sector zijn erg duur geworden. ASML kost tegenwoordig meer dan 38 keer het bedrijfsresultaat, bleek uit de recente update van de VEB-Barometer. Er is echter meer, als we naar de lokale Amerikaanse markt kijken. 

Cohu en Ultra Clean zijn twee toeleveranciers aan de chipindustrie die hun omzet met name op hun Amerikaanse thuismarkt boeken. Scott Black, oprichter van vermogensbeheerder Delphi Management uit Boston noemde in het Amerikaanse beleggingsblad Barron’s onlangs beide aandelen koopwaardig. De chipsector en al haar toeleveranciers profiteren sterk van de uitrol van 5G mobiele telefonie, de groei van clouddiensten en de grote behoefte aan snellere computers met meer geheugencapaciteit.  Cohu uit Californië maakt apparatuur waarmee halfgeleiders worden getest en gecontroleerd, wat enigszins te vergelijken is met wat BESI doet. Het bedrijf heeft veel verschillende klanten waaronder Intel en Qualcomm en groeide tussen 2016 en 2020 met ruim 20 procent per jaar. Volgens Scott Black gaat de omzet dit jaar met maar liefst 43 procent omhoog naar 912 miljoen dollar, waarna de winst per aandeel op 3,10 dollar zal uitkomen. Volgend jaar ziet hij het bedrijf 3,35 dollar per aandeel verdienen. Dat is iets meer dan de consensustaxaties, maar veel scheelt het niet.Als Cohu de taxatie waarmaakt kost het aandeel op ruim 37 dollar net 12 keer de winst. Van de vier analisten die het aandeel volgen geven er drie een koopadvies, en het gemiddelde koersdoel ligt ruim 50 procent boven de huidige koers. Op 29 juli komt Cohu met de halfjaarcijfers, dan weten beleggers meer.

Ultra Clean Holdings, ook uit Californië, ontwikkelt schoonmaaksystemen die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders, waar vuil en stof het productieproces ernstig kunnen ophouden. Het Amerikaanse LAM Research is goed voor bijna de helft van de omzet, Applied Materials voor bijna een kwart. Dat brengt wellicht een concentratierisico met zich mee, maar deze twee chipmachinemakers draaien als een tierelier.Ultra Clean (ticker UCTT) zal dit jaar op een omzet van bijna 2 miljard dollar uitkomen, waar dat 5 jaar geleden nog maar net een half miljard was. Als het gaat om de groeicijfers doet Ultra Clean weinig onder voor die van haar grootste afnemers. Maar het aandeel van dit wat minder bekende bedrijf wordt wel aanzienlijk lager gewaardeerd: op 52 dollar kost het slechts 13,2 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht. En volgens de analisten die het aandeel volgen ligt de winst volgend jaar ruim 13 procent hoger.Ultra Clean keert geen dividend uit, maar afgaand op kengetallen als de koers-winstverhouding, de ondernemingswaarde ten opzichte van de omzet en de groeicijfers is dit aandeel wel aanzienlijk goedkoper dan de toonaangevende chipmachinemakers waaraan wordt geleverd.

Van de vijf analisten die het aandeel volgen geven er drie een koopadvies, en het gemiddelde koersdoel ligt zo’n 30 procent boven de huidige koers. Ultra Clean komt op 2 augustus met de halfjaarcijfers, dan is te zien in hoeverre de analisten hier op het goede spoor zitten.

De aandelen Cohu en Ultra Clean zijn de afgelopen jaren ook gestegen, maar in waardering wel achtergebleven bij de grotere spelers in de chipmachinemarkt. Het zouden kandidaten kunnen zijn voor een inhaalslag. En als die uitblijft, zijn deze aandelen waarschijnlijk minder gevoelig voor tegenvallend nieuws uit de sector dan de aandelen die voor meer dan 50 keer de winst over de toonbank gaan.
Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen