VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voormalig Unilever-topman Paul Polman deed deze week een aantal interessante uitspraken over zijn oude werkgever, die haar Nederlandse hoofdkantoor naar Groot-Brittannië verplaatste. Het bedrijf is verhuisd, maar het aandeel Unilever is bij beleggers nog niet uit beeld. Veel analisten oordelen positief, en de StockScreener en Stijlbeleggen-tool van de VEB ook.

Paul Polman is na zijn pensionering verder getrokken op de duurzame weg die hij bij Unilever al bewandelde. Hij schreef samen met Andrew Winston het boek Netto Positief, over het creëren van een succesvol en duurzaam bedrijf. ‘Je kunt geen onbegrensde groei hebben op een eindige planeet. Verander de definitie van wat succes is’, zegt hij in een groot interview in de Volkskrant.

Bij Unilever, een van de grootste producenten van consumentengoederen op de wereld, heeft hij naar eigen zeggen het gebruik van materiaal met 67 procent teruggebracht, terwijl het bedrijf groeide van 38 naar 52 miljard euro omzet. De mensen in de ‘zero waste-fabrieken’ waren gemotiveerder en de kwaliteit van de producten was beter, zegt Polman.

Over de discussie rond de belastingmoraal van bedrijven zegt Polman in de Volkskrant:
“We hebben met Unilever altijd gezegd: zorg voor het juiste belastingsysteem in Nederland. Nederland heeft een lage vennootschapsbelasting en heeft onnoemelijk veel regelingen waarmee je belasting kunt ontwijken. Met Unilever hebben we altijd netjes 25 procent belasting betaald, we hebben geen belastingparadijzen gebruikt, en daar zijn we heel blij mee.”

Dit moet echter los worden gezien van de discussie rond de dividendbelasting, dat is iets anders:

“Een verhuizing van het Unilever-hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam was onvoorstelbaar met zo’n dividendbelasting: je kunt je niet voorstellen dat iemand die een Engels aandeel heeft en geen belasting hoeft te betalen, dan ineens wel belasting gaat betalen. Waarom zou Nederland dividendbelasting moeten vragen over inkomsten die in andere landen worden verdiend? Waar al belasting over betaald is? Het was geen Unilever-probleem, het was een aandeelhoudersprobleem.”

Volgens Polman is de kwestie van de dividendbelasting een politiek spelletje geworden. Om bedrijven als Shell en Unilever in Nederland te houden moet je het juiste belastingsysteem hebben, vindt hij:

“Ze hebben de vennootschapsbelasting verlaagd in Nederland – dat was helemaal niet nodig. Dat is jammer. Of bepaalde belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven die Nederland en Ierland gebruiken – is ook helemaal niet nodig. Heb het juiste belastingsysteem, dan hebben mensen er profijt van. Maar als iets wordt voorgesteld als belastingverlaging voor een multinational, dan kun je het niet meer winnen.”

Ondanks de verhuizing naar Londen blijft Unilever onderdeel van de AEX en zal het aandeel zich voorlopig nog wel in de warme belangstelling van Nederlandse beleggers mogen verheugen. In de StockScreener van het aandeel Unilever op deze website is goed te zien dat het concern vooral erg goed scoort op het rendement op eigen vermogen en op het geïnvesteerde kapitaal. De balans is ook gezond. Op bijna 19 keer de winst is het aandeel misschien niet heel goedkoop, maar kwaliteit heeft altijd een prijs.

Bovendien is Unilever een uitblinker op het gebied van de combinatie Dividend-Kwaliteit in de VEB-tool Stijlbeleggen. Het dividendrendement was het afgelopen jaar 3,6 procent en bij de huidige koers is de verwachting dat dit gaat toenemen. Dat percentage lijkt niet bijzonder hoog, maar bij de score op de dividendfactor is ook houdbaarheid van de uitkering erg belangrijk. Daarvoor wordt gekeken naar de schuldenratio (die moet niet te hoog zijn) en de dividend coverage ratio: de nettowinst gedeeld door het dividend. Hoe hoger die ratio, hoe beter.

Een kwaliteitsbedrijf als Unilever moet in ieder geval een rendement maken op geïnvesteerd kapitaal (kortweg ROIC) dat boven het minimale rendement van alle investeerders ligt. Hier liggen concurrentievoordelen als de bekende merken en schaalgrootte aan ten grondslag. Ook is belangrijk dat de liquiditeit en solvabiliteit op orde zijn en dat de schulden ten opzichte van het eigen vermogen niet te hoog zijn. Bij Unilever lijkt dit allemaal goed te zitten.

Analisten vinden de aandelen op het huidige niveau gemiddeld overigens aantrekkelijk, 16 van de 28 geven een koopadvies (bron: Bloomberg). Hieronder voor de zelfbelegger een blok met de taxaties voor de komende jaren. De verwachting is dat de winst per aandeel gestaag oploopt, waardoor de verhouding tussen de koers en de winst richting 15 daalt.

Kerncijfers Unilever

Koers € 46.10         
ISIN: GB00B10RZP78          
  2020 2021* 2022* 2023* 2024*
omzet (€ mrd) 50.7 52.0 54.4 56.0 57.8
EBITDA (€ mrd) 11.4 11.3 11.9 12.4 13.0
EBITDA-marge 22.4% 21.7% 21.9% 22.1% 22.5%
nettowinst (€ mrd) 6.5 6.4 6.7 7.0 7.4
nettowinst-marge 12.8% 12.3% 12.3% 12.5% 12.8%
winst per aandeel  € 2.47   € 2.47   € 2.66   € 2.81   € 3.00 
Koers/winstverhouding 18.7 18.7 17.3 16.4 15.4
dividend per aandeel  € 1.66   € 1.68   € 1.76   € 1.86   € 1.91 
dividendrendement 3.6% 3.6% 3.8% 4.0% 4.1%
EBITDA = Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation,           
* = taxatie, bron: Bloomberg, peildatum 22 december 2021          Gerelateerde artikelen