VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB trad vorige week samen met Corné van Zeijl op in het programma ‘AEX Factor’, op BNR Nieuwsradio. Daarin kwam weer een brede waaier aan onderwerpen langs: van de gevolgen van corona en de oplopende inflatie tot de risico’s van beleggingen in crypto’s, SPACs en aandelen als Just Eat Takeaway en Microsoft.

In de eindejaarsuitzending van BNR AEX Factor was adjunct-directeur van de VEB Errol Keyner te gast, samen met Corné van Zeijl van Actiam.

Met een terugblik op 2021 werd vastgesteld dat het coronavirus eigenlijk weinig impact had op de aandelenbeurzen. Het zwaarst getroffen werden toch de kleinere bedrijven in de horeca en de detailhandel die vaak geen beursnotering hebben, stelde Keyner.

Uiteraard hadden verschillende grotere bedrijven wel degelijk last van winkelsluitingen, maar de stimulerende maatregelen van de overheden en centrale banken zorgden ervoor dat er genoeg geld naar de beurzen kon blijven stromen om het positieve sentiment in stand te houden.

Van Zeijl benadrukte dat er eigenlijk afgezien van corona maar heel weinig slecht nieuws was in 2021. De winsten van AEX-bedrijven stegen in het afgelopen jaar met 51 procent. Zo’n grote winststijging was volgens Van Zeijl niet gezien sinds de start van de AEX in 1983.

De oplopende inflatie is iets waar beleggers meer van zullen merken. De lage rente die door de centrale banken met het opkopen van obligaties in stand wordt gehouden schept een situatie die voor Keyner al jaren een reden is om voorzichtig te zijn. “Het kan zo toch niet doorgaan”, verzuchtte hij. “Bubbels worden alsmaar groter opgeblazen en dat is wel iets om je zorgen over te maken, zeker als het geld stroomt naar beleggingen waar geen serieus verdienmodel achter zit, zoals crypto’s. Dat is iets waar de VEB zich nu duidelijk zorgen over maakt.”

Vooruitkijkend waren de heren het over verschillende zaken eens. Van Zeijl hield een pleidooi voor ‘saaie aandelen’, daarbij waarschuwend voor de grote winnaars in de technologiesector die in de afgelopen jaren zo goed rendeerden. Een kwart van de Amerikaanse S&P 500-index bestaat nu uit ‘de grote vijf’ (Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms en Microsoft, red.) en dat is eigenlijk geen gezonde situatie.

Veel goed nieuws is bij deze groeibedrijven al verwerkt in de koers. Ze zijn sterk afhankelijk van winstgroei, en een komende rentestijging zorgt er vooral bij winst die verder in de toekomst ligt voor dat deze teruggerekend (contant gemaakt) naar vandaag een stuk minder waard is. Keyner denkt dat deze aandelen het daarom de komende tijd relatief zwaarder krijgen en noemt de Amerikaanse tech-reuzen ‘in economisch opzicht geweldige bedrijven, maar priced for perfection’.

Van Zeijl heeft een voorkeur voor aandelen met een hoog dividendrendement, zoals verzekeraars, telecombedrijven en olie- en gasproducenten. Voor dividendbeleggers voorzien zowel Van Zeijl als Keyner in elk geval een goed jaar, omdat bedrijven in de pandemie uit voorzichtigheid geld hebben opgepot. Voor die cash zoeken zij nu naar een bestemming. Het hogere dividend kan een buffer bieden voor tegenvallende koersresultaten.

Keyner toonde zich op persoonlijke titel ook gecharmeerd van de verzekeringssector, waar bovendien bedrijven te vinden zijn die nadrukkelijk zouden kunnen profiteren van een langdurig hogere rente, zoals Allianz, Aegon en NN Group. Daarnaast hield hij een pleidooi voor de Amerikaanse farmaciebedrijven, een sector die op het Damrak niet te vinden is. Ook daar zijn nog goede dividendbetalers te vinden met een sterke balans, zoals Pfizer, Merck en Bristol Myers Squibb. Op Pfizer en Merck richtte de VEB zich recent al door middel van een duel met sectorgenoten.

Daarnaast gaf Keyner de suggestie aan beleggers om in 2022 wat contanten aan te houden, zodat ze kunnen profiteren als de aandelenbeurzen in het komende jaar in een correctie terechtkomen. Er zal door beleggers in zo’n situatie weer meer gekeken worden naar het langetermijn-verdienmodel.

De VEB geeft geen beleggingstips, maar Keyner geeft wel de volgende belangrijke overweging mee voor beleggingsbeslissingen: “kijk of een bedrijf goed gefinancierd is, kijk of ze een zinvol verhaal hebben om in de toekomst geld te verdienen, met rendement dat meer gaat zijn dan de kosten van het kapitaal. Als je daar geen goed antwoord op krijgt zou ik het niet doen.”

De podcast van de uitzending is te vinden onder deze link: Deze aandelen gaan het doen in 2022 | BNR Nieuwsradio

 




Gerelateerde artikelen