VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tien maanden geleden wilde Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas zijn aandeelhouders uitkopen voor maximaal 82 euro per aandeel. Dat was een faire prijs, zo verzekerde de onderneming. Net voor het einde van het jaar verkocht Hunter Douglas zichzelf echter voor meer dan het dubbele. Aandeelhouders voelen zich belazerd door deze ongekende gang van zaken en vragen toezichthouder AFM om een onderzoek.

Jarenlang leidde Hunter Douglas een anoniem bestaan op de Amsterdamse beurs. De handel in het aandeel was uitgesproken dun, vooral omdat oprichter Ralph Sonnenberg, via een investeringsvehikel, zelf 83 procent van de aandelen in het bedrijf bezat.

De overige aandeelhouders hadden weinig te vertellen, en als ze al wat wilden zeggen was het bedrijf met hoofdkantoor op Curaçao notoir moeilijk te bereiken.

Tot april vorig jaar, toen Sonnenberg een bod lanceerde op de aandelen die hij nog niet in handen had. Per aandeel bood de miljardair 64 euro. Dat zou een fair bod zijn, in het beste belang van aandeelhouders, zo zongen Sonnenberg en een door hem verzamelde schare van adviseurs in koor.

Aandeelhouders bleken weinig enthousiast, waarna het bod nog wat ‘fairder’ werd opgetrokken tot 82 euro per aandeel. Een deel van de minderheidsaandeelhouders gaf het verzet op na deze verhoging. Zij verkochten hun stukken aan de Luxaflex-koning op de Antillen.

Belazerd
Vooral zij moeten zich belazerd hebben gevoeld toen Sonnenberg zijn bedrijf nog geen acht maanden later doorverkocht aan durfinvesteerder 3G voor meer dan het dubbele. Sonnenberg bedong een verkoopprijs van 175 euro per aandeel, een verhoging die op geen enkele manier te rechtvaardigen valt door gewijzigde inzichten in zo’n korte tijd. De aandelen die Sonnenberg zelf voor 82 euro van minderheidsaandeelhouders had gekocht, verkocht hij krap zes maanden later door aan 3G tegen die 175 euro per aandeel. Op dit pakket aandelen boekte hij een winst van 128 miljoen euro.

Niet alleen de benadeelde aandeelhouders zijn geschaad. De reputatie van de beurs en het vertrouwen van alle beleggers is in het geding als waarheid, werkelijkheid en waardering in korte tijd zo schaamteloos gekneed worden. De top van Hunter Douglas heeft tot op heden nog geen serieuze poging gewaagd om de situatie te verklaren. De enige beschrijving daarvan moet zijn dat de gebeurtenissen rond Hunter Douglas niet op een faire manier zijn uit te leggen.

AFM
Aanstaande dinsdag krijgen aandeelhouders de gelegenheid om het bestuur van Hunter Douglas te bevragen tijdens een aandeelhoudersvergadering. Die vindt plaats op Curaçao, in de zon maar ver buiten de schijnwerpers. De VEB zal aanwezig zijn om duidelijkheid te krijgen.

Tegelijkertijd heeft de VEB namens aandeelhouders toezichthouder AFM verzocht tot een onderzoek naar de biedingen op Hunter Douglas, naar juistheid en naleving van informatieverplichtingen.

Lees hier de brief van de VEB aan de AFM direct naar brief

De VEB vraagt de AFM om daarbij de haar toevertrouwde onderzoeksbevoegdheden in te zetten. Het vertrouwen van beleggers is ernstig geschaad. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.




Gerelateerde artikelen