VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry van Wolters Kluwer ontvangt over het afgelopen jaar een recordbeloning van ruim 16 miljoen euro. Maar zijn de financiële prestaties van het informatieconcern echt uitzonderlijk, of zijn de beloningsdoelen misschien wel onvoldoende ambitieus?

‘Als aandeelhouder zult u tevreden zijn dat over de afgelopen drie jaar de koers van Wolters Kluwer is gestegen met ruim 100 procent’, aldus Jeanette Horan, de voorzitter van de beloningscommissie, in het onlangs verschenen jaarverslag.

Horan weet inmiddels dat commissarissen van Wolters Kluwer ieder jaar wat uit te leggen hebben over de hoogte van de beloning van McKinstry. De Britse lijkt te willen benadrukken dat aandeelhouders weinig reden tot klagen (mogen) hebben.

Vooral dankzij deze gestegen beurskoers over de afgelopen drie jaar (totaalrendement 111 procent) kwam de beloning van McKinstry uit op 16,3 miljoen euro. Dat is een nieuw record voor de vrouw die al jaren behoort tot de grootverdieners op het Damrak.

De totale beloning van McKinstry is de optelsom van haar basissalaris, een kortetermijnbonus (STIP) in contanten en een langetermijnbonus die in aandelen wordt uitgekeerd.

Van haar totale vergoeding van 16,3 miljoen euro komt 3,3 miljoen euro uit het vaste salaris plus de jaarbonus (respectievelijk 1,3 en 2 miljoen euro). De rest bestaat uit aandelen die zij als onderdeel van het langetermijn-bonusplan (LTIP) heeft gekregen. Dit plan heeft telkens een looptijd van drie jaar.

Om vast te stellen hoeveel aandelen McKinstry uiteindelijk krijgt, keken commissarissen naar twee prestatiedoelen. De eerste is het aandeelhoudersrendement (TSR, koersresultaat plus dividenden) van Wolters Kluwer, afgezet tegen een vergelijkingsgroep van vijftien andere bedrijven. De andere helft van de toekenning is gebaseerd op de winst per aandeel (wpa) van Wolters Kluwer.

De aandelen die zij op basis van de resultaten over de afgelopen drie jaren ontving, blijken de turbo te zijn geweest voor haar totale beloning. Liefst 6,5 miljoen euro, oftewel circa 40 procent van de totale beloning het afgelopen jaar, is het directe resultaat van de gestegen beurskoers van Wolters Kluwer over de afgelopen drie jaar (zie grafiek).

Hoogste totale beloning McKinstry ooit

Bron: jaarverslagen Wolters Kluwer, eigen berekeningen VEB, in miljoenen euro’s. Het percentage dat de waardestijging van het aandelenpakket uitmaakte van de totale beloning is in het staafdiagram vermeld.

De aandelen van het informatieconcern uit Alphen aan den Rijn werden op de beurs de afgelopen drie jaar flink meer waard. Bij koersstijgingen is de waarde van het pakket toegekende aandelen flink hoger dan op het moment van de voorwaardelijke toekenning. Dat werkt nu duidelijk in het voordeel van McKinstry. Niet eerder viel de totale beloning voor McKinstry zo hoog uit als over vorig jaar.

Zwitsers uurwerk
Beleggers en analisten zijn over het algemeen te spreken over de (financiële) prestaties van Wolters Kluwer. Maar bij iedere bonusronde is een terugkerend thema of de variabele beloning voor het bestuur niet te extreem is.

Ieder jaar spreekt Wolters Kluwer in haar jaarverslag een verwachting uit voor de winst (per aandeel) en kasstroom voor het nieuwe boekjaar. Maar die prognoses zijn zelden wereldschokkend; die liggen vaak op het niveau van of net iets hoger dan de resultaten van het net afgesloten boekjaar. Voor haar jaarbonus wordt McKinstry onder andere afgerekend op de vrije kasstroom, de nettowinst en de omzet.

Een jaar later blijkt dan – vrijwel zonder uitzondering – dat Wolters Kluwer de eigen verwachting heeft weten te verslaan. Haast met de precisie van een Zwitsers uurwerk. Zo is de uiteindelijke vrije kasstroom telkens net wat hoger dan de bovenkant van de bandbreedte die Wolters Kluwer met beleggers heeft gedeeld (zie grafiek).

Lage lat of exceptionele prestaties?

Bron: jaarverslagen Wolters Kluwer, bedragen in miljoenen euro’s. 

Wolters Kluwer slaagt er dus in om ieder jaar positief te verrassen. Als de lat dus telkens te laag ligt, is het betrekkelijk eenvoudig om die doelen te halen.    

Analisten wijzen al jaren op de conservatieve outlook van het bedrijf. De jaarlijkse beloning die McKinstry ontvangt voedt de scepsis over de prestatiedoelen die de commissarissen vaststellen. Deze zouden wel wat ambitieuzer mogen zijn.  




Gerelateerde artikelen