VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandeelhoudersopstand bij Just Eat Takeaway (JET) bereikte een voorlopig hoogtepunt tijdens de aandeelhoudersvergadering. Het maaltijdkoerierbedrijf heeft verkeerde keuzes gemaakt en talmt met het herstellen van het vertrouwen van beleggers, zo was de boodschap. JET moet nu snel in actie schieten.

Een publieke confrontatie die in de weken daaraan voorafgaand al goed was voor flink wat voorbeschouwingen. Bestuur en commissarissen van JET zouden onder vuur worden genomen, zowel door grotere partijen als door kleinere aandeelhouders.

Tijdens de drie uur durende aandeelhoudersvergadering (ava) op 4 mei gebeurde precies dat. JET-topman Jitse Groen botste meermaals met beleggers, waaronder Cat Rock (aandelenbelang: 6,9 procent) en Lucerne (onder de 2 procent). Zij verwijten JET niet naar voorstellen van aandeelhouders te luisteren die de wegzakkende resultaten moeten helpen keren.

Omdat Groen en consorten allerlei beloftes bovendien niet waarmaken zou het aandeel JET maar blijven zakken. ‘Alles is gebaseerd op vertrouwen, en dat is weg’, aldus Alex Captain van Cat Rock. Met zijn beleggingsfonds is hij achter Groen (ruim 7 procent) de grootste aandeelhouder van JET.

Hij gaf tijdens de bijeenkomst aan te twijfelen of JET wel echt bereid is het Amerikaanse onderdeel Grubhub te verkopen. Volgens JET kost dit echter tijd. ‘Verkopen tegen afbraakprijzen is in niemands belang’, counterde president-commissaris Adriaan Nühn in wat zijn laatste ava zou zijn.

Een andere rebellerende aandeelhouder, Lucerne, sloot zich aan bij de kritiek van Cat Rock dat Groen niet bereid is te luisteren. In reactie haalde Groen vervolgens vilein uit naar de Lucerne-voorman. ‘U zegt u luistert niet. Maar ik heb u nooit gesproken. Ik ken u niet. Bij een eerdere afspraak kwam u niet opdagen.’

Miljardenovernames
De gekelderde beurskoers van JET is terug te voeren op twee miljardenovernames die het moederbedrijf van Thuisbezorgd in korte tijd deed. Als gevolg van deze acquisities moest JET halverwege vorig jaar een stevige winstwaarschuwing afgeven.

JET nam in 2019 voor circa zeven miljard euro de Britse branchegenoot Just Eat over. Volgens Groen zouden de investeringen in een eigen bezorgdienst in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro’s opsouperen. Twee jaar later blijkt dat de daadwerkelijk benodigde investeringen enkele honderden miljoenen euro’s per jaar bedragen.

Kort na de overname van Just Eat bracht JET ook een overnamebod uit op de Amerikaanse branchegenoot Grubhub. Grubhub-aandeelhouders kregen bij dit ruilbod 30 procent in de nieuwe combinatie. Dat betekende een transactiewaarde van ruim zeven miljard dollar (6,4 miljard euro). Door deze stap betrad JET de enorm concurrerende Amerikaanse markt voor maaltijdbezorging met kapitaalkrachtige spelers als DoorDash en Uber Eats.

Tot overmaat van ramp stelden verschillende Amerikaanse steden tijdens de coronapandemie ook een maximumprijs per bestelling in (‘fee cap’). Dit kostte JET alleen al vorig jaar meer dan 150 miljoen euro. Het bedrijf dacht aanvankelijk dat het slechts een tijdelijke maatregel zou zijn, maar zowel New York als San Francisco maakte de maximumprijs permanent. De maaltijdbezorger vecht deze overheidsmaatregelen bij de rechter aan.

Grubhub was door de fee caps vorig jaar verlieslatend. Tijdens de vorige maand gehouden presentatie van de kwartaalcijfers bleek JET, mede vanwege aanhoudende druk van aandeelhouders, inmiddels ook zelf bereid om over een volledige verkoop van Grubhub te praten. Tot vorige maand was het script dat JET vooral zocht naar samenwerkingsverbanden om de kwakkelende dochter proberen er bovenop te helpen.

Tegenstem
Om het verlies aan vertrouwen in het JET-bestuur te herstellen riepen beleggers in aanloop naar de ava al op om de herbenoeming van de financiële topman Brent Wissink (medeverantwoordelijk voor de winstprognoses) en commissarissen die betrokken waren bij de overname van Grubhub te blokkeren.

President-commissaris Nühn moet toen al door hebben gehad dat zijn herbenoeming weinig kans van slagen had. Op de ochtend van ava voerde JET zijn herbenoeming van de agenda af, om zo al een beetje tegemoet te komen aan de onvrede onder aandeelhouders. ‘Er is veel kritiek op mij. We hebben ook de steun van de aandeelhouders nodig. Het beste besluit dat ik nu kan nemen, is me niet herkiesbaar te stellen’, aldus Nühn. Hij is nog wel commissaris van vastgoedbedrijf Wereldhave.

Behalve enkele aandeelhouders hadden ook twee invloedrijke stemadviesbureaus geadviseerd tegen de herbenoeming van Nühn te stemmen. Behalve Wissink (22 procent tegen) kregen ook enkele JET-commissarissen een stevige tik op de vingers. Doorgaans is de herbenoeming van bestuurders en commissarissen een formaliteit. Zij worden veelal met Noord-Koreaanse cijfers benoemd.

Som der delen
Tijdens de ava was kapitaalallocatie een belangrijk thema. Voor ieder bedrijf dat concurrentie van zich af wil houden is het cruciaal om de juiste strategische keuzes te maken en te investeren daar waar dat het meest lucratief is. Door de keuzes van het management is de lappendeken van activiteiten - van Amerika tot Australië - niet goed te managen.

JET zal zich uit sommige landen moeten terugtrekken en moeten krimpen. Als eerste op het menu staat een afscheid van niet-kernactiviteiten als Grubhub. ‘Het moet gebeuren en het moet zo snel mogelijk’, aldus een van de kritische aandeelhouders. JET zou volgens Cat Rock na de verkoop van Grubhub, maar ook van iFood (Brazilië), Menulog (Australië), Skipthedishes (Canada) en 10bis (Israël), haar aandacht volledig kunnen richten op Europa. Ook is het actief blijven in verlieslatende landen als Frankrijk en Roemenië niet vanzelfsprekend.

Met de volledige aandacht op kernlanden in Europa wordt de beleggingspropositie van JET vereenvoudigd en kunnen verliezen worden teruggebracht. De som der delen van JET ligt volgens Cat Rock en Lucerne boven de huidige waardering op de beurs. Groen erkende dat de huidige beurskoers geen recht doet aan de waarde van het bedrijf.

Het verhaal van de som der delen gaat echter alleen op als de onderliggende waarde er ook echt uit gaat komen. En de katalysator daarvoor blijft tot dusver uit. Met de opbrengsten van verkopen kan de Europese oorlogskas worden aangevuld en kunnen eigen ondergewaardeerde aandelen worden gekocht, zo opperde de VEB tijdens de ava.

operationeel directeur Jorg Gerbig geschorst vanwege mogelijk wangedrag

Op de ochtend van de ava stuurde JET niet alleen een persbericht de wereld in waarin het vertrek van president-commissaris Adriaan Nühn werd aangekondigd. In een aparte melding maakte JET bekend dat het haar operationeel directeur Jörg Gerbig op non-actief had gesteld. Hij zou zich recent tijdens een bedrijfsuitje hebben misdragen.  

- JET heeft een onderzoek naar de kwestie ingesteld. Mocht blijken dat Gerbig onschuldig is, dan kan hij op een later moment alsnog worden herbenoemd voor een nieuwe termijn. Toch zorgt deze ongelukkige situatie ervoor dat het JET-bestuur in buitengewoon turbulente tijden tijdelijk onthoofd is.  

- In reactie op vragen van de VEB liet JET weten dat het bestuur enkele dagen voor de ava, op een zondag, op de hoogte was gesteld van de kwestie. Groen gaf aan de situatie te betreuren en beschouwt het als een verlies voor JET. 

- Als operationeel directeur is Gerbig onder meer verantwoordelijk voor het uitbouwen van het netwerk van fietskoeriers, een steeds belangrijkere activiteit van de maaltijdbezorger. Volgens Groen is er al een vervanger aan boord, mocht Gerbig niet kunnen terugkeren.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen