VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In een poging de verliezen bij de Amerikaanse dochter van Just Eat Takeaway (JET) terug te dringen, is de maaltijdbezorger uitgekomen bij tech-mastodont Amazon. De klanten van Amazon moeten het kwakkelende Grubhub er weer bovenop helpen. Het Amerikaanse dochterbedrijf van JET krijgt toegang tot de klanten van Amazon. In ruil krijgt Amazon een optie (warrants) op aandelen Grubhub.

De Amerikaanse leden van Amazon Prime kunnen kosteloos lid worden van Grubhub+, de abonnementsdienst van Grubhub (GH+). Daardoor hoeven deze Amazon-klanten geen bezorgkosten te betalen voor de pizza’s, sushi en andere bestellingen die zij via het platform van Grubhub plaatsen.

Een regulier abonnement op GH+ kost 10 dollar per maand. Leden kunnen dan bij het merendeel van de bij Grubhub aangesloten restaurants gratis hun eten laten bezorgen. Voorwaarde is wel dat het orderbedrag hoger ligt dan 12 dollar. In 2021 kwam een kwart van Grubhubs orders van GH+ leden. Dit minimumbedrag geldt niet voor deze overeenkomst tussen Amazon en Grubhub.

Grubhub en Amazon verstrengeld
Voor Just Eat Takeaway zal het klantenbestand van Amazon Prime de belangrijkste overweging zijn geweest om met Amazon in zee te gaan. Amazon Prime heeft circa 170 miljoen abonnees in de Verenigde Staten (VS). Dat zijn er gemiddeld 1,15 per huishouden.

Maar erg scheutig met informatie over de samenwerking is JET niet. Duidelijk is wel dat de maaltijdbezorger nu meer verstrengeld raakt met Amazon.

Het techbedrijf krijgt een indirect belang (via de warrants) in Grubhub van twee procent. Die warrants kunnen tegen een verwaarloosbare prijs worden uitgeoefend, zo lijkt het persbericht van JET te suggereren. Op termijn krijgt Amazon de mogelijkheid zijn belang met nog 13 procent uit te breiden. Dat is afhankelijk van “bepaalde prestatievoorwaarden”.

Die hebben volgens JET vooral betrekking op het aantal nieuwe klanten dat zich door dit partnerschap bij GH+ aansluit. Deze warrants kunnen bovendien “onder bepaalde omstandigheden” versneld aan Amazon worden verstrekt.

Maar het hoeft niet te blijven bij een participatie van Amazon in JET’s dochteronderneming Grubhub. Volgens het persbericht kunnen de warrants ook worden afgewikkeld in aandelen van JET zelf of in cash.

Een moeilijkheid met deze warrants is dat Grubhub voor een potentieel geïnteresseerde partij anders dan Amazon, mogelijk minder interessant wordt. Een geïnteresseerde partij zal immers ook moeten afrekenen met Amazon.

De directe kosten voor Grubhub van het partnerschap bestaan uit de gemiste omzet van de bezorgkosten. Naar schatting bezorgt Grubhub jaarlijks 200 miljoen orders waarvan momenteel 50 miljoen komt uit bestelorders door GH+ leden. Het gaat dus om maximaal 150 miljoen orders die per stuk enkele dollars minder voor Grubhub opleveren dan wanneer het wel bezorgkosten in rekening zou (kunnen) brengen. Daarnaast speelt een potentieel verlies omdat miljoenen GH+ leden die elk 10 dollar per maand betalen, mogelijk overstappen naar de gratis Amazon Prime-versie. Bij elkaar kan Grubhub door deze deal dus – in ieder geval op korte termijn - honderden miljoenen dollars aan omzet mislopen.

Volgens JET is deze samenwerking voor Grubhub in “het eerste jaar kasstroomneutraal”. Dat wil zeggen dat het dit jaar geen geld denkt te verliezen door deze opzet met Amazon. Waarschijnlijk rekent Grubhub op een stevige stijging van het aantal orders dankzij Prime klanten. Wat ook helpt is dat er kosten wegvallen. Zo hoeft Grubhub minder geld uit te trekken voor advertenties om nieuwe klanten te werven. Dat zijn in de resultatenrekening van de maaltijdbezorger vaak aanzienlijke bedragen.

Maar de financiële details blijven voor beleggers onduidelijk. JET doet niet uit de doeken of Amazon bijvoorbeeld een bedrag voor deze samenwerking overmaakt aan Grubhub.

Snelle verkoop minder waarschijnlijk
Deze overeenkomst tussen Amazon en Grubhub komt een week nadat de baas van Grubhub tijdens een conferentie van de Wall Street Journal liet weten dat een algehele verkoop van Grubhub - iets waar veel JET-aandeelhouders op hopen en aandringen - niet bovenaan zijn agenda stond. De Grubhub-ceo zei dat het bedrijf zich vooral zou richten op strategische acties en niet op volledige verkoop.

Opvallend was dat de aandelen van Grubhubs grootste concurrenten Uber (minus 4,5 procent) en DoorDash (minus 7,4 procent) onder druk kwamen te staan toen de samenwerking met JET werd aangekondigd. Eventuele concurrentie van Amazon is voor hen een duidelijk bedreiging. Amazon heeft diepe zakken en heeft ervaring met het uit de markt drukken van concurrenten door een prijzenoorlog te starten.

Maaltijdbezorging is volgens experts een zogenaamde winner takes most market. In elke geografische markt zouden één of twee partijen moeten overblijven, waarvan de grootste zeer winstgevend kan worden dankzij netwerkeffecten (zie ook de VEB barometer voor toelichting op het bedrijfsmodel van JET).

Dan blijft een vraag over: waarom slokt Amazon het in de etalage staande Grubhub niet in zijn geheel op? Het antwoord is waarschijnlijk dat de Amerikaanse internetreus eerst wil zien hoe Grubhub presteert met deze samenwerking en of het bedrijf levensvatbaar is.

Met deze zet heeft Amazon zich met de warrants in een handige positie gemanoeuvreerd waarin het bedrijf wellicht op een opportuun moment de enige mogelijke koper is voor Grubhub. Amazon is duidelijk de bovenliggende partij in deze deal.
Gerelateerde artikelen