VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij een callable obligatie heeft de uitgevende partij de mogelijkheid om de obligatie te callen, oftewel terug te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Dat betekent dus extra risico voor de belegger, maar het biedt ook zicht op een hogere effectieve rente.

Callable obligaties kunnen worden gezien als een lening waar de uitgever voor zichzelf een calloptie aan toevoegt. De koper van de obligatie moet de obligatie leveren als de uitgevende instelling overgaat tot een call en ontvangt dan een vooraf bepaald bedrag, doorgaans de nominale waarde.
De uitgever zal deze call willen uitoefenen als de effectieve rente op zijn obligaties lager is dan hij betaalt op de uitstaande obligatie. Voor de belegger betekent het dat hij in dat geval de opbrengst moet herinvesteren bij een lagere rente.

In een uitgebreid artikel leest u meer over de voor- en nadelen van callable obligaties.

Beleggen in obligaties


Op www.veb.net/obligaties vindt u veel artikelen over deze effecten. Verschillende artikelen zijn vooral gericht op beginnende beleggers, maar er zijn ook veel artikelen beschikbaar voor ervaren beleggers, compleet met een beschrijving van verschillende soorten obligaties: van inflation-linked obligaties tot perpetuals.