VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Twee dagen trok Heineken deze week uit om beleggers en analisten bij te praten over de doelstellingen voor de komende jaren. Op het eerste oog is de boodschap niet spectaculair. De Amsterdamse brouwer liet de eerdere prognoses ongemoeid. Toch was er enige opluchting onder beleggers na de kwartaalupdate van enkele weken geleden. Waarom was dat zo?

Na de tegenvallende kwartaalupdate in oktober moest de beleggersdag van Heineken het vertrouwen van beleggers weer helpen herstellen. Dat lukte Heineken in zoverre dat topman Dolf van den Brink de belangrijkste doelstellingen voor 2022 en 2023 onveranderd liet.

Heineken bevestigde voor dit jaar een stabiele tot licht stijgende operationele winstmarge ten opzichte van vorig jaar (2021: 15,6 procent). Hierdoor zal de operationele winst (operating profit, beia) flink hoger uitkomen dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie de wereld en dus ook het op een na grootste bierconcern - achter AB InBev - hard trof. Voor 2023 gaf Heineken bovendien aan dat diezelfde operationele winst verder zal toenemen met “midden tot hoge enkelcijferige percentages” (tussen 5 en 10 procent).

Wie deze verwachting van Heineken vertaalt naar absolute getallen ziet dat de trend voor de operationele winst inmiddels weer opwaarts is. Als we de operationele winst tijdens het eerste halfjaar van 2019 (1,8 miljard euro) van Heineken als basis nemen en daarop het groeipercentage over de periode 2022 ten opzichte van 2019 toepassen (22 procent), dan stijgt de winst voor het gehele jaar vermoedelijk tot 4,4 miljard euro (2,2 miljard euro maal 2).
Als de Amsterdammers inderdaad de operationele winst tot 4,4 miljard euro kunnen laten stijgen, dan is dat flink meer dan in 2019 (4 miljard euro) – zie grafiek.

Operationele winst Heineken stijgt boven precorona-niveau uit

Bron: jaarverslagen Heineken, berekening VEB voor 2022 en 2023

Nemen we het midden van de bandbreedte voor 2023 – 7,5 procent – dan kan de operationele winst verder doorstijgen naar circa 4,7 miljard euro (bandbreedte: 4,5 tot 4,9 miljard euro). Hiermee zou Heineken de verwachting van analisten gepeild door Bloomberg voor 2022 en 2023 halen.

Lagere verwachtingen
Heineken houdt tijdens de tweedaagse analistenbijeenkomst vast aan de meest recente doelstellingen. Medio dit jaar moest de bierbrouwer nog een eerdere winstdoelstelling voor 2023 (operationele winstmarge van 17 procent) schrappen vanwege de hoge inflatie. Gerst, aluminium en energie: vrijwel alles kost meer dan een jaar geleden.

Volgens Heineken stijgen de inputkosten dit jaar met “hoge dubbelcijferige percentages” (in jargon high-teens) per hectoliter. Met prijsverhogingen en kostenbesparingen probeert Heineken de gestegen kosten zoveel mogelijk te compenseren. Maar er is een limiet aan hoeveel prijsstijgingen klanten kunnen en willen accepteren als de ongebreidelde inflatie, waaronder hogere voedsel- en energiekosten, de koopkracht blijft aanvreten. Volgens Heineken is er dan ook een “toenemend risico” dat consumenten minder bier gaan drinken omdat hun besteedbaar inkomen onder druk staat.
Heineken kent bovendien een hoge blootstelling aan Europa, waaronder de horeca. Vooral Europa lijdt onder hoge energiekosten door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast staat ook het besteedbaar inkomen in veel Afrikaanse landen waar Heineken ook actief is onder druk. Zo kampt Nigeria bijvoorbeeld met de gestegen inputkosten van gerst uit Rusland en Oekraïne.

Goede vergezichten
Beleggers reageerden niettemin opgelucht op het nieuws dat Heineken tijdens de beleggersdagen presenteerde. Dat heeft, naast de handhaving van de kortetermijndoelstellingen, ook te maken met de vooruitzichten voor de middellange termijn. Heineken verwacht na 2023 sterk te kunnen doorgroeien, zowel in verkoopvolumes als in de verkoopprijs van het bier.

Tegelijkertijd moet dan ook de winst weer sneller toenemen dan de omzet. Dat betekent dat de operationele winstmarge in de toekomst wel verder omhoog gaat. Aan die belofte zullen beleggers zich vastklampen.

Japanse joint venture

In aanloop naar de Heineken-beleggersdagen bleek ook dat Heineken haar Japanse joint venture partner Kirin Brewery heeft uitgekocht.

- Heineken Kirin, zoals het samenwerkingsverband heet, zal eind maart 2023 ophouden te bestaan en verder gaan als Heineken Japan.

- “Gekeken naar het vooruitzicht op de Japanse markt, zijn Heineken en Kirin overeengekomen dat een nieuwe onderneming de effectiefste manier is voor groei”, aldus Heineken.

- Heineken Japan wordt eigenaar van de verkoop van Heineken-bier in winkels in Japan, terwijl Kirin Heineken-fusten aan restaurants blijft verkopen.

 

 




Gerelateerde artikelen