VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In één muisklik: de jaarcijfers van woensdag 8 februari. Later op de dag volgen de analyses van de VEB-economen.

Een VEB-analyse van de jaarcijfers van ABN Amro leest u hier. 

 Winstdaling ABN Amro valt mee, bank gaat eigen aandelen inkopen

(ABM FN-Dow Jones) ABN Amro heeft in het vierde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder, toen de bank profiteerde van een forse winst op de verkoop van het hoofdkantoor in Amsterdam. Niettemin deed ABN Amro het een stuk beter dan verwacht en kondigde ook een aandeleninkoop aan. Dit bleek woensdag 8 februari uit de jaarcijfers van de Amsterdamse bank.

De nettowinst voor aandeelhouders daalde van 552 miljoen naar 354 miljoen euro. Dat was meer dan de 80 miljoen euro waarop analisten rekenden. Die winst noemde ABN Amro woensdag een "weerspiegeling van de hogere rente en lage risicokosten". Ook was er een eenmalige post die verband hield met de wijziging in de TLTRO-voorwaarden. Dit bedrag kwam uit op een verlies van 319 miljoen euro, aldus ABN Amro. Daar stond wel een korting van 60 miljoen euro tegenover.

Het rendement op het eigen vermogen kwam uit op 8,7 procent, veel meer dan analisten hadden voorzien. De inkomsten daalden van 2,28 miljard naar 1,86 miljard euro. Hier was gerekend op 1,69 miljard euro.

De rentemarge liep op van 128 basispunten naar 150 basispunten en de netto rentebaten stegen van 1,34 miljard naar 1,56 miljard euro. Dat is meer dan de 1,41 miljard euro waarop de analisten hadden gerekend. De fee-inkomsten bleven min of meer stabiel, zoals voorzien, op 443 miljoen euro.

De voorzieningen voor oninbare leningen liepen terug van 121 miljoen naar 32 miljoen euro. Hier was gerekend op 139 miljoen euro. Voor de operationele kosten, van oudsher een zorgenkind bij ABN Amro, werd een lichte daling voorzien van 1,43 miljard naar 1,41 miljard euro. De bank kwam uit op 1,34 miljard euro aan kosten.

"We werken hard om onze kostendoelstelling van beneden [de] 4,7 miljard euro in 2024 te halen, al zal dat in de huidige omstandigheden uitdagend worden", zei CEO Robert Swaak in een toelichting.

Aandeelhoudersbeloning
ABN Amro kondigde woensdag een aandeleninkoop ter waarde van 500 miljoen euro aan. "Deze vervangt de in het tweede kwartaal aangekondigde toestemming voor een voorwaardelijke inkoop van eigen aandelen", merkte de bank daarbij op. Ook keert ABN Amro een slotdividend uit van 0,67 euro per aandeel. ABN Amro meldde een fully-loaded Basel III CET1 ratio van 15,2 procent en een Basel IV CET1 ratio van circa 16 procent.

Outlook
2023 wordt "een jaar van leveren, terwijl we doorgaan met de transformatie naar een persoonlijke bank in de digitale tijd", zei CEO Swaak.

***

Een VEB-analyse van de cijfers van Adyen leest u hier. 

Adyen schiet iets tekort

(ABM FN-Dow Jones) Adyen heeft in de tweede helft van 2022 de omzet en winst flink zien aantrekken, mede dankzij een sterke volumegroei, maar de resultaten vielen wel wat lager uit dan verwacht. Dat maakte het Amsterdamse betaalbedrijf woensdag voorbeurs bekend.

"In het tweede kwartaal voerden we de investeringen op om de basis te leggen voor een nieuwe groeifase", aldus het bedrijf. "We bleven tegelijk gedisciplineerd op het behalen van onze doelstellingen op lange termijn. Als gevolg van onze benadering, behaalden we in de tweede jaarhelft sterke resultaten."

De nettowinst steeg van 264,9 miljoen naar 282 miljoen euro. De netto-omzet steeg dan ook met 30 procent tot 721,6 miljoen euro en het verwerkte transactievolume steeg zelfs met 41 procent tot 421,7 miljard euro afgelopen halfjaar. De omzetgroei was bijzonder sterk in Noord-Amerika en Azië-Pacific.

Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een hogere omzet van 736 miljoen euro en een volumestijging tot 429 miljard euro.De marge voor Adyen per transactie, de zogeheten 'take rate', is nog steeds aan het dalen. Deze bedroeg 17,1 basispunten, tegen 17,6 in de eerste helft van het jaar.

De EBITDA steeg met 4 procent tot 372 miljoen euro. Hier rekenden analisten op 448 miljoen euro. De marge verslechterde van 64 procent in de eerste helft van 2021 naar 52 procent in de tweede helft. Dit had te maken met aanhoudende investeringen, onder meer in meer personeel.

In heel 2022 stegen de volumes met 49 procent tot 767,5 miljard euro en de omzet met 33 procent tot 1,3 miljard euro. De EBITDA bedroeg 728,3 miljoen euro, hetgeen een stijging betekent van 16 procent, met een marge van 55 procent.

Adyen zei woensdag geen redenen te zien om de outlook voor de middellange termijn aan te passen. Zo blijft Adyen rekenen op een gemiddelde omzetgroei van 25 tot iets in de 30 procent per jaar met een stijging van de EBITDA-marge naar meer dan 65 procent op lange termijn.

Verder liet Adyen weten in CFO Ingo Uytdehaage een nieuwe co-CEO te hebben gevonden. Hij zal naast Pieter van der Does het bedrijf leiden. Ethan Tandowsky zal de positie van CFO bekleden, terwijl Kamran Zaki terugtreedt als COO.

***

Een VEB-analyse van de cijfers van AkzoNobel leest u hier

Resultaat AkzoNobel onder druk 

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal de omzet nog wel zien oplopen, maar ziet de resultaten aanmerkelijk onder druk staan. Dit maakte het coatingsbedrijf woensdag voorbeurs bekend.

De omzet steeg met 8 procent van 2,40 miljard naar 2,61 miljard euro. Dit is hoger dan de consensusverwachting van 2,55 miljard euro. Tegen constante valuta steeg de omzet met 9 procent. De prijzen stegen in het vierde kwartaal met 11 procent, maar de volumes lagen 9 procent lager.

Het aangepaste operationeel resultaat (EBIT) daalde van 209 miljoen euro naar 126 miljoen euro en dat was ook beter dan de verwachte 117,4 miljoen euro. Over het gehele boekjaar lag deze post op 789 miljoen euro, een afname met 28 procent. De jaaromzet steeg wel met 13 procent, naar 10,85 miljard euro.

Netto verdiende AkzoNobel afgelopen kwartaal 8 miljoen euro en in heel 2022 was dit 352 miljoen euro. In 2021 bedroeg de winst nog 829 miljoen euro.

Dividend
Het bedrijf stelt voor 2022 een slotdividend voor van 1,54 euro per gewoon aandeel, gelijk aan een jaar eerder. In december vorig jaar werd het aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro afgerond.

Outlook
Voor het lopende boekjaar 2023 mikt de onderneming, uitgaande van de huidige marktomstandigheden, op een aangepaste EBIT van 1,2 tot 1,5 miljard euro.
"Kostenreductie programma’s zullen naar verwachting de aanhoudende druk van inflatie van operationele uitgaven voor 2023 mitigeren. AkzoNobel verwacht dat de dalende grondstoffenprijzen een gunstig effect zullen hebben op de winstgevendheid."

Bovenstaande nieuwsberichten zijn afkomstig van ABM Financial News. Een VEB-analyse van de jaarcijfers van ABN Amro leest u hier. Een VEB-analyse van de cijfers van Adyen leest u hier. Een VEB-analyse van de cijfers van AkzoNobel leest u hier